Mannen maken 70.000 euro buit met valse mails van Kamer van Koophandel en DigiD

ALMERE • Di 30 januari 2024 | 11:03 • Dinsdag 30 januari 2024 | 11:03

Zes mannen uit Almere, Amsterdam en Heemskerk zijn vorige week woensdag aangehouden voor het oplichten van zeker dertig mensen door het hele land. De verdachten, tussen de 23 en 48 jaar, deden zich onder meer voor als bankmedewerkers en maakten in totaal ongeveer 70.000 euro buit.

De mannen zouden op grote schaal phishingmails hebben verstuurd naar de slachtoffers. De mails leken afkomstig van de Kamer van Koophandel of DigiD. "Als slachtoffers via deze mails informatie achterlieten werden ze meestal een dag later gebeld door een zogenaamde bankmedewerker met de mededeling dat zij het slachtoffer waren geworden van een hack", meldt de politie dinsdag.

Geld wegsluizen
De slachtoffers werden overgehaald om softwareprogramma Anydesk te installeren, waarmee de verdachten duizenden euro's konden wegsluizen. Ook gingen de verdachten bij sommige slachtoffers langs om een pinpas of andere waardevolle spullen mee te nemen.

De politie begon een onderzoek nadat in Utrecht meerdere soortgelijke aangiften binnen waren gekomen. "Daaruit bleek al snel dat dertig mensen, verspreid over het hele land, het slachtoffer zijn geworden van dezelfde verdachten."

Meer slachtoffers
Vijf van de opgepakte verdachten zitten nog vast en worden verhoord. Bij de aanhoudingen zijn pinpassen, laptops en telefoons in beslag genomen. De politie verwacht dat uit het onderzoek meer slachtoffers naar voren gaan komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel