Tbs-patiënt wil graag naar Oostvaarderskliniek, maar de wachtlijst is te lang

ALMERE • Wo 31 januari 2024 | 6:22 • Woensdag 31 januari 2024 | 6:22

Al 14 maanden moet hij wachten op een plekje in de Oostvaarderskliniek. De cliënt van advocaat Jan-Jesse Lieftink is veroordeeld tot tbs, maar door de lange wachtlijsten in Nederland kan hij niet aan zijn behandeling beginnen.

In heel Nederland staan op dit moment 154 veroordeelden op de wachtlijst voor een plek in een tbs-kliniek. De cliënt van Lieftink staat op plek vier van de wachtlijst van de Oostvaarderskliniek. "Maar dat geeft geen enkele garantie", zegt de advocaat. "We hebben meegemaakt dat het zelfs dan nog wel een halfjaar tot een jaar kan duren."

Uit privacyoverweging wil Lieftink de naam van zijn cliënt niet gepubliceerd hebben. Zijn identiteit is wel bekend bij de redactie.

Dan maar de gevangenis
In de tussentijd moet Lieftink's cliënt zijn tijd doorbrengen in een gevangenis, ondanks dat hij geen celstraf heeft gekregen. Volgens zijn advocaat leidt dat tot schade. "Het is een schizofrene man met cognitieve problemen. Hij hoort niet thuis in een gevangenis." De advocaat wil daarom dat een rechter een termijn oplegt waarin zijn cliënt alsnog geplaatst wordt in de Oostvaarderskliniek.

Alleen maar langer
De verwachting is dat de wachtlijsten alleen nog maar langer worden. Vorige maand liet demissionair minister Franc Weerwind aan de Kamer weten dat de wachtlijst dit jaar zou kunnen verdubbelen, als er geen maatregelen worden genomen.

In 2013 is er nog besloten om een tbs-kliniek in Gelderland te sluiten. Dat was een vergissing, zegt Lieftink. "Het liefst zie ik die morgen weer opengaan." Voor nu wacht hij op de uitkomst van het kort geding. Het gerechtshof in Den Haag buigt zich daar op 25 maart over.

Als dat iets oplevert, overweegt hij ook namens andere cliënten naar de rechter te stappen. Maar volgens hem is er pas een oplossing als de instroom van nieuwe tbs-patiënten aan banden wordt gelegd. "De druk op de sector is gewoon te groot. Er moet een duidelijk signaal worden gegeven naar rechters: leg gewoon minder tbs op."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel