Lokale politiek wil ruime compensatie voor Lelystad Airport

LELYSTAD • Wo 31 januari 2024 | 5:11 • Woensdag 31 januari 2024 | 5:11

Als er een definitieve streep door Lelystad Airport wordt gezet, moet daar een ruime compensatie tegenover staan. Dat vinden verschillende Lelystadse gemeenteraadsleden. Zij reageren daarmee op een aangenomen motie in de Tweede Kamer waarin staat dat er geen commerciële vluchten toegestaan worden op het Lelystadse vliegveld.

Door de opening van Lelystad Airport zou de omgeving van Lelystad een economische boost krijgen, zegt fractievoorzitter Sanne de Wilde van D66. Als dat wegvalt, moet daar geld tegenover staan. Het gaat volgens hem om een langetermijnimpuls voor de regio die broodnodig is.

Ook Marco Boogaard van de VVD is erg verbaasd over de stemming in de Tweede Kamer. Boogaard noemt het een vervelende streep voor Lelystad. Volgens de VVD'er staan veel mensen te popelen om het vliegveld te openen. Als de opening van het vliegveld niet door gaat, wil Boogaard dat met Den Haag wordt gekeken hoe Lelystad zich dan moet ontwikkelen.

'Afgescheept met een beetje geld'
Henk Schraa van de ChristenUnie vindt ook dat Den Haag de portemonnee moet trekken. Lelystad moet volgens hem niet 'afgescheept' worden met een beetje geld. Er moet iets komen dat Lelystad en de regio blijvend versterkt.

Fractievoorzitter Bas de Reus van GroenLinks is blij met de uitkomst van de stemming om Lelystad Airport definitief niet te openen. Hij noemt het een heel duidelijk signaal om de stekker definitief uit het project te trekken. Wel moet er geld komen vanuit het Rijk, vindt De Reus.

Gemeenten en provincies hebben veel geld in het project gestoken, legt de fractievoorzitter uit. "Wat je er ook politiek van vindt, daar moet natuurlijk compensatie tegenover staan", concludeert De Reus.

Controversieel verklaard
Sommige politici vertellen 'hoopvol' te zijn dat het vliegveld toch de deuren kan openen, waaronder PVV'er Ashwin van Stormbroek. "Er zijn vier partijen aan het informeren nu. En ik hoop dat daar nog wat moois uit kan komen."

Ook de PVV, de partij van Stormbroek, zit aan de onderhandelingstafel. De Lelystadse fractievoorzitter hoopt dan ook dat de onderhandelende partijen iets tegen de motie kunnen doen. "De motie is niet heel dwingend. Beetje uit de lucht gegrepen."

ANP
Andere partijen zetten ook vraagtekens bij de manier waarop de Tweede Kamer over deze motie heeft gestemd. "Het was slechts een motie", licht Sanne de Wilde van D66 toe. Hij wil eerst afwachten wat een nieuw kabinet gaat doen.

Henk Schraa van de ChristenUnie was erg verbaasd toen hij het onderwerp van de motie zag. "Omdat het onderwerp eerder controversieel is verklaard en dan lijkt het me ook dat je het aan de formerende partijen laat. Dat zou volgens mij een stuk netter zijn geweest."

Wachten op besluit kabinet
Wethouder Dennis Grimbergen noemt de stemming 'een bijzonder moment'. Hij refereert aan het controversieel verklaren van het onderwerp. Meer wil de wethouder niet zeggen over de stemming. Grimbergen laat weten dat de gemeente Lelystad wacht op een besluit van het kabinet.

Wat wil de gewone Lelystedeling?
Op straat in Lelystad wordt wisselend gereageerd. Daar werd veelal gehoopt dat het vliegveld uiteindelijk de deuren kon openen. "Het zou fijn zijn als ik mijn vakantievluchten vanaf Lelystad Airport kan doen in plaats van Schiphol", vertelt een vrouw. Een meneer noemt het 'zonde' dat een streep door het vliegveld wordt gezet. Een jongen vindt het juist fijn dat het plan niet doorgaat, omdat hij daardoor minder geluidsoverlast heeft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel