Plastic afval moet voortaan in doorzichtige zak, anders laat Dronten container staan

DRONTEN • Do 1 februari 2024 | 6:22 • Donderdag 1 februari 2024 | 6:22

Vuilniswagens in Dronten nemen vanaf 1 maart geen plastic afval meer mee als dat in ondoorzichtige vuilniszakken zit of als het helemaal niet in een zak zit.

De gemeente wil dat inwoners het losse pmd-afval in een doorzichtige zak in de containers stoppen. De maand februari geldt als een overgangsperiode waarin gewaarschuwd wordt.

Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons.

Zwerfafval
Voorheen mocht plastic afval ook in gekleurde ondoorzichtige vuilniszakken worden gestopt, maar dat is dus niet meer toegestaan. Vuilnismannen kunnen dan namelijk niet controleren of er ook niet-plastic afval in de zakken zit. Als er nu toch ondoorzichtige zakken in de bak zitten, keurt de verwerker de hele lading af en wordt die niet gerecycled maar verbrand.

Los afval aanbieden in de bak mag ook niet meer, omdat er dan eerder zwerfafval ontstaat. Zo waait bij het het legen van de container veel afval uit de bakken. Dat gebeurde ook als de containers omwaaien door harde wind. Het opruimen van het ontstane zwerfafval brengt kosten met zich mee.

De gemeente heeft besloten om deze maatregel in te voeren, omdat het gebruik van transparante zakken sterk helpt bij het voorkomen van toekomstige afkeur en daarmee extra kosten. Ook zou het helpen om meer plastic, blik en drinkpakken te recyclen.

Steekproefsgewijs
De afvalcontainers worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Op het moment dat een container wordt afgekeurd wordt hij niet geleegd en wordt er aan het handvat een label gehangen met tips. Ook is het mogelijk om adviezen te krijgen van een afvalcoach.

De gemeente Dronten kiest voor een proefperiode van een maand, zodat de komende weken containers vol ondoorzichtige zakken ook nog geleegd worden. Bovendien krijgen inwoners dan de tijd om gratis doorzichtige zakken in huis te halen. Inwoners van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant kunnen de zakken op deze plekken gratis ophalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel