Natuurmonumenten wil betaald parkeren in Waterloopbos, gemeente niet blij

NOORDOOSTPOLDER • Do 8 februari 2024 | 20:20 • Donderdag 8 februari 2024 | 20:20

Natuurmonumenten wil per 1 juni betaald parkeren invoeren bij het Waterloopbos bij Marknesse. De inkomsten zijn nodig om het bos en de waterloopkundige objecten in het bos te kunnen onderhouden. De gemeente Noordoostpolder is onaangenaam verrast door de plannen en wil in overleg met Natuurmonumenten voorkomen dat betaald parkeren een feit wordt.

Burgemeester en wethouders schrijven in een stuk aan de gemeenteraad dat zij nooit betrokken zij geweest bij de plannen van Natuurmonumenten. B en W hebben meerdere argumenten om geen betaald parkeren in te voeren in het bos.

Het Waterloopbos is een rijksmonument en een visitekaartje voor de gemeente. Een slagboom past niet in dat beeld, schrijft het college. Het bos met een grote cultuurhistorische waarde kan zo niet gratis worden bezocht.

Geplande nieuwbouw van bezoekerscentrum

Parkeren in Noordoostpolder is overal gratis
Nergens in Noordoostpolder moet betaald worden om een auto te mogen parkeren. Daar is bij het ontwerp van het gebied al rekening mee gehouden. Dit heeft tot gevolg dat de inwoners ook helemaal niet gewend zijn om te betalen.

Het openbaar vervoer in Noordoostpolder is ook matig stellen, B en W. De dichtstbijzijnde bushalte is een kilometer lopen vanaf de ingang van het bos. Dat zorgt ervoor dat veel mensen afhankelijk zijn van de auto.

Bezoekers van het Waterloopbos zien niets in het plan voor betaald parkeren:

Parkeren buiten de slagboom in de berm
De gemeente is verder bang dat bezoekers van het bos de auto buiten de slagboom parkeren. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Ook bestaat de kans dat de berm kapotgereden wordt.

De gemeente geeft aan dat het invoeren van een parkeerverbod ingewikkeld is, omdat parkeren in de berm wettelijk is toegestaan. Ook verwacht de gemeente niet te kunnen en willen handhaven. Dat "druist ook in tegen het gastheerschap richting de bezoekers van de Noordoostpolder".

Als de gemeente Noordoostpolder Natuurmonumenten op andere gedachten weten te brengen, verwachten burgemeester en wethouders dat de natuurbeheerder met een subsidieverzoek komt om het onderhoud te kunnen doen. Volgende week heeft de gemeente weer een overleg met Natuurmonumenten.

Drukte bij Waterloopbos tijdens coronapandemie

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel