Na mega stroomstoring is TenneT nog steeds druk met hoogspanningskabels

FLEVOLAND • Di 13 februari 2024 | 16:47 • Dinsdag 13 februari 2024 | 16:47

Een grote vuurbal, rokende hoogspanningskabels, meerdere branden en chaos op wegen en het spoor. Bijna 1,5 jaar geleden vond er een grote stroomstoring plaats in Flevoland en nog steeds wordt er hard gewerkt aan de gevolgen hiervan.

De hoogspanningsverbinding tussen Lelystad en Dronten moet hersteld worden en dat gaat heel voorspoedig, zegt netbeheerder TenneT. Inmiddels is driekwart van de klus geklaard.

Geen stroom
De kortsluiting ontstond in het hoogspanningsstation aan het Olsterpad in Dronten. Daardoor kwamen 300.000 huishoudens zonder stroom te zitten.

Door de storing raakten de hoogspanningskabels zo verhit dat ze naar beneden zakten en op de bovenleiding van het spoor terechtkwamen. Er konden vervolgens maandenlang geen treinen rijden tussen Lelystad en Dronten.

Lees ook: Een grote terugblik op de grote stroomstoring. Hoe kon het misgaan en wat zijn de gevolgen?

Weersomstandigheden
TenneT is in augustus begonnen met het vervangen van de hoogspanningskabels over het treinspoor, vlakbij de Edelhertweg in Lelystad. De werkzaamheden vinden nu plaats boven een boomgaard, in de buurt van de Golfresidentie in Dronten. De hoogspanningskabels moeten aan 54 hoogspanningsmasten gehangen worden.

Ondanks de weersomstandigheden van de afgelopen periode konden de werkzaamheden in de meeste gevallen doorgaan. "De mannen die dit werk doen, die werken in principe onder alle weersomstandigheden tenzij het te hard waait of te koud is", zegt Coops.

Volgens hem was er af en toe sprake van slechte weersomstandigheden, "maar dat heeft voor het totale proces, voor de planning geen invloed gehad."

Schademeldingen
Huishoudens merken niks van van de herstelwerkzaamheden, omdat de stroomvoorziening wordt omgeleid.

Door de stroomstoring hebben honderden Flevolanders te kampen gehad met defecte apparatuur. In totaal zijn er 1200 schademeldingen ingediend. Het overgrote deel van de schadevergoedingen is volgens de netbeheerder al toegekend.

Als alles goed gaat, zijn de herstelwerkzaamheden in mei afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel