Afval niet goed gescheiden in Almere? Je riskeert 100 euro boete

ALMERE • Wo 14 februari 2024 | 14:17 • Woensdag 14 februari 2024 | 14:17

De gemeente Almere wil dat inwoners hun afval beter scheiden en gaat daarom strenger controleren. Als Almeerders het verkeerde in hun container gooien, kunnen ze een gele of rode kaart krijgen en een boete van 100 euro. Afvalcontroleurs gaan de bakken wijk voor wijk bekijken.

Het gaat om de containers met groente-, fruit- en tuinafval. Daarin wordt nu ook vaak afval gevonden dat er niet in thuishoort, zoals luiers, plastic zakken en glas. "Dat is zonde, want van goed gft kan compost worden gemaakt", schrijft de gemeente. Afgekeurd gft wordt verbrand.

Omdat er zo vaak verkeerd afval tussen het groen zit, moet het extra worden bekeken en opgeschoond voordat het naar een verwerker kan.

Boete
Inwoners worden per brief geïnformeerd als de controles in hun wijk beginnen. Als blijkt dat er afval in de container zit dat er niet in thuishoort, hangen de controleurs een gele kaart aan de container. Dit is een waarschuwing en de bak wordt dan niet geleegd om te voorkomen dat er verkeerd afval in de vuilniswagen terechtkomt.

"De inwoner moet dan zelf het verkeerde afval eruit halen en de gft-container opnieuw aanbieden. Gaat de inwoner voor een tweede keer in de fout, dan volgt een rode kaart en mogelijk een boete van 100 euro." Handhavers nemen dan contact op met de bewoners van het huis waar de container hoort.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel