EBS gaat 'snoeihard werven' voor 120 buschauffeurs

FLEVOLAND • Do 15 februari 2024 | 6:06 • Donderdag 15 februari 2024 | 6:06

Vervoersmaatschappij EBS is ervan overtuigd dat het de komende maanden moet lukken om voldoende chauffeurs te werven. Met 120 extra mensen moet EBS eind dit jaar in Flevoland en de kop van Overijssel een volwaardige dienstregeling kunnen rijden.

Dat zei algemeen directeur Wilko Mol van de vervoersmaatschappij na afloop van een extra commissievergadering van Provinciale Staten over de problemen met het busvervoer.

Door een combinatie van personeelstekorten, een hoger dan verwacht ziekteverzuim, te weinig bussen en operationele problemen kan EBS de afspraken uit het contract met de provincie niet nakomen. Om de dienstregeling betrouwbaar te maken, gaat EBS vanaf 14 april minder busritten uitvoeren.

Lees ook: Uitgelekt plan: zo wil EBS in tientallen busritten snijden

Eigen werving en via uitzendbureaus
Intussen zet het bedrijf volop in op de werving van nieuwe chauffeurs. EBS zegt 120 chauffeurs nodig te hebben, zodat er in de planning ook ruimte zit om ziekte en vrije dagen van personeel op te vangen.

Die mensen zijn volgens Wilko Mol wel degelijk in de markt te vinden via eigen werving en via uitzendbureaus. "We zijn ontzettend hard bezig om die mannen en vrouwen te vinden en de eerste stromen ook al in. Dat gaan we de komende maanden intensiveren en we gaan snoeihard werven om te zorgen dat dit lukt," aldus Mol.

EBS staat onder groter druk, want Flevoland, Overijssel en Gelderland eisen dat het bedrijf vanaf december aanstaande de volledige dienstregeling kan rijden die contractueel is afgesproken.

December is ver weg
Burgerlid Lucas Kramer van de GroenLinks-Statenfractie vindt dat december nog wel een heel eind weg is. Hij vindt dat EBS nog meer zijn best moet doen om de problemen op te lossen. Dan gaat het niet alleen over het tekort aan chauffeurs, maar ook over de volgens hem slechte aansluiting van de buslijnen op elkaar en op de treinen.

Fractievoorzitter Ria Visser-Kapitein van de ChristenUnie, die de extra vergadering samen met GroenLinks had aangevraagd, dient eind februari een motie in over het busvervoer. Samen met andere fracties wil de ChristenUnie dat het college van Gedeputeerde Staten er strak op toeziet dat EBS zich aan afspraken houdt.

Ook moet duidelijker worden wanneer de provincie een boete aan het vervoersbedrijf kan opleggen. De details van de motie moeten nog worden uitgewerkt.

Visser-Kapitein waardeerde het dat EBS-topman Mol in de vergadering zijn excuses aanbood aan het personeel, de reizigers en de politiek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel