Fietsverbod tijdens winkeltijden in Stadshart van Lelystad

LELYSTAD • Do 15 februari 2024 | 18:30 • Donderdag 15 februari 2024 | 18:30

Tijdens de openingstijden van winkels mag er straks niet meer gefietst worden in het Stadshart van Lelystad. Het gebied is al een voetgangerszone, maar op veel plekken is fietsen nog toegestaan.

"We werken aan het nog levendiger maken van het Stadshart", zegt wethouder Piet van Dijk. Fietsers in de winkelstraten veroorzaken volgens hem bij het winkelend publiek een onveilig gevoel. Winkeliers hebben om die reden bij de gemeente aan de bel getrokken. De nieuwe regel moet over zes weken ingaan.

Snel
"Sommige elektrische fietsen gaan wel heel erg snel", zegt een mevrouw die voor het stadhuis met de fiets aan de hand loopt. "Dat vind ik veiliger", is haar reactie op de vraag waarom ze niet fietst. Het zijn niet alleen de fietsers waar ze bang voor is, ook scootmobielen rijden volgens haar geregeld erg hard.

Kortste route
"Het is de kortste route", zegt een man die helemaal niet in het Stadshart hoeft te zijn. Hij snapt dat lang niet iedereen het waardeert dat er in de winkelstraten gefietst wordt. Omrijden is voor hem geen probleem. Een boodschappenbezorger die een fatbike als vervoersmiddel heeft reageert een beetje verbaasd. "Dan moet ik straks veel gaan lopen", zegt hij. Volgens de gemeente zijn het onder meer gebruikers van dit soort snelle elektrische fietsen waar het winkelend publiek wel eens bang voor is. "Dat ligt niet mij", zegt de bezorger want in het centrum zegt hij het altijd rustig aan te doen.

Aantrekkelijker
Het Stadshart moet aantrekkelijker worden om te winkelen en mensen moeten er langer blijven. Dat staat in het actieplan die nog verder door het college van burgemeester en wethouders is ontwikkeld. "We komen met dit besluit tegemoet aan een lang gekoesterde wens van ondernemers", zegt de wethouder. Ook geeft het college gehoor aan een motie van de gemeenteraad over het weren van fietsers tijdens winkeltijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel