Broers tegen rechter: 'Onze loodsen in Urk zijn geen jeugdhonk'

URK • Do 15 februari 2024 | 21:38 • Donderdag 15 februari 2024 | 21:38

Twee broers uit Espel zijn het niet eens met twee dwangsommen die hen boven het hoofd hangen. De broers hebben twee loodsen aan de Griend in Urk en volgens de gemeente zouden die plekken worden gebruikt als jeugdhonk. Urk wil dat de loodsen alleen nog voor bedrijfsmatige activiteiten worden gebruikt. Blijven de broers de regels overtreden, dan moeten ze 5.000 euro betalen.

Het tweetal is het er niet mee eens en is daarom een rechtszaak gestart tegen de gemeente. Die zaak diende donderdag in Utrecht.

De gemeente constateerde bij tien controles drie overtredingen in de panden aan de Griend 2l en 2M. Naar aanleiding hiervan ontvingen de broers in augustus 2022 een zogenoemde last onder dwangsom.

Geen jeugdhonk maar 'bedrijfsmatige activiteiten'
De advocaat van de twee mannen uit Espel vertelde tijdens de zitting dat er ook andere bedrijven werkzaam zijn in de panden. De overtredingen zouden volgens de broers bovendien gewoon binnen de voorwaarden van de gemeente Urk zijn. Zo gaf een personeelslid toevallig een feestje tijdens een controle.

Een tweede overtreding was tijdens de verbouwing, toen de aanwezige werknemers een biertje dronken. Volgens de advocaat van de broers zijn dat "bedrijfsmatige activiteiten".

De rechter doet op 28 maart uitspraak in de zaak.

Een 'last onder dwangsom' houdt in dat de betreffende persoon een hoge boete moet betalen als hij/zij nóg een keer dezelfde fout maakt of hetzelfde gedrag vertoont. De maatregel is dus niet gelijk aan een dwangsom, maar is bedoeld om de 'daders' af te schrikken om opnieuw de fout in te gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel