Noodgreep bij basisschool in Lelystad, leerlingen krijgen nog maar vier dagen les

LELYSTAD • Vr 16 februari 2024 | 17:35 • Vrijdag 16 februari 2024 | 17:35

"Het kan echt niet anders", zegt interim-directeur Joerie Van Beek van KBS de Kring in Lelystad. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 gaan na de voorjaarsvakantie nog maar vier dagen naar school. Reden: een groot tekort aan leraren.

Woensdag zijn de ouders van de leerlingen om wie het gaat daar per brief over geïnformeerd. De school nam de rigoureuze beslissing nadat dinsdag een sollicitant naar een lerarenvacature had afgezegd.

De interim-directeur wist niet meer hoe hij de roosters rond kon krijgen. De school zag dat het probleem van het lerarentekort in steden als Amsterdam, Utrecht en Almere toenam en was daarom voorbereid op iets wat zij absoluut niet willen; een vierdaagse schoolweek.

Het noodplan lag en de roosters lagen daarom grotendeels al klaar. De Kring in Lelystad heeft 16 klassen met ongeveer 400 leerlingen. De klassen in de bovenbouw zijn op wisselende dagen een dag in de week vrij. De school probeert om de lesstof van de hele week zoveel mogelijk over vier dagen te verdelen en rekent erop dat de leerlingen ook thuis gaan leren.

"Bij het maken van dergelijke keuzes zijn er geen winnaars", zegt Van Beek. Hij beseft dat het lastig is voor de ouders om opvang te regelen. Vooral omdat het zo kort van te voren is aangekondigd. Het is ook niet fijn voor de leerkrachten zegt hij. "Maar het moet!"

Noodgreep
"Het is een noodgreep", zegt Van Beek. Hij gaat er vanuit dat het niet langer duurt dan tot aan de zomervakantie. Mogelijk worden er al sneller leraren gevonden die bij De Kring voor de klas willen staan. Dan is het probleem eerder opgelost.

Intussen brengt het ouders in de problemen. Op de redactie van Omroep Flevoland hebben ouders gemeld dat ze niet weten hoe ze zo snel opvang moeten regelen. Vooral voor alleenstaande ouders is dat een probleem. Toch zegt Van Beek dat er ook veel begrip wordt getoond door de ouders. "Ze volgen het nieuws en zien wat er aan de hand is in het onderwijs."

Geen onbevoegde krachten
Een andere tijdelijke oplossing kan zijn om de leraren in te zetten die (nog) niet bevoegd zijn. Dan hoeven de leerlingen op de vijfde dag niet thuis te blijven. De school heeft dat twee jaar geleden geprobeerd. "Daar hebben we niet zulke goede ervaringen mee", zegt de interim-directeur. Leraar zijn is een vak, en dat ligt niet iedereen.

Kwaliteit
Wat voorop staat is de kwaliteit van het onderwijs. De school moest op dat vlak een keuze maken. In het geval van uitval van schooldagen en in het vervangen van niet bevoegde leerkrachten gaat de kwaliteit achteruit. "We hebben gemerkt dat de lessen van niet bevoegde leerkrachten niet het gewenste resultaat opleveren." Van Beek hoopt vooral op de ouders van de leerlingen in de bovenbouw. Wanneer een kind op een vrije dag thuis opdrachten maakt, kunnen ouders daarbij helpen.

Oplossing
Een oplossing is volgens Van Beek om in te blijven zetten op het aannemen van goed personeel. "Op het moment dat er personeel binnenkomt, blijven scholen en blijven bekwamen." Hij heeft het over professionalisering van het personeelsbestand. Maar het vraagt vooral om een regionale en landelijke aanpak waarbij er aandacht moet zijn voor hoe leuk het is om voor de klas te staan. Daardoor zouden meer studenten ervoor kiezen om naar de Pabo (lerarenopleiding, red.) te gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel