Heeft Jan het meest duurzame huis in Flevoland?

FLEVOLAND • Di 20 februari 2024 | 8:33 • Dinsdag 20 februari 2024 | 8:33

Het duurzaamste huis van Flevoland wordt op 4 maart gekozen door de landelijke organisatie Duurzame Huizen Route. Flevoland doet dit jaar voor de eerste keer mee aan de verkiezing.

Bij dit evenement vertellen meer dan 2.200 particuliere huiseigenaren in Nederland over welke duurzame maatregelen zij hebben genomen, hoe ze dit hebben aangepakt en hoe het uiteindelijk een verschil maakte.

Jan Houtman uit Zeewolde heeft zich ook opgegeven voor de verkiezing. Hij woont, samen met zijn echtgenote, in een huis uit 1989. Houtman heeft naar eigen zeggen alles aangepakt wat hij maar kon aanpakken. Zo is hij al een tijdje geheel van het gas. "We hebben een elektrische boiler met een warmtepomp er in. De capaciteit is honderd liter, dus dat is ruim voldoende voor ons twee." De energie voor de boiler komt van de twintig zonnepanelen op het dak.

Naast de grote investeringen zoals zonnepanelen, infraroodpanelen en elektrische vloerverwarming zitten de aanpassingen van Jan Houtman ook in kleine vernuftigheden. Zo plaatste Houtman in de badkamer een spiegel die ook dienst doet als verwarmingselement. "In deze spiegel zit ook een infraroodpaneel verwerkt." De temperatuur kun je instellen via een kleine draadloze thermostaat. "Je kunt hier de temperatuur instellen. En die spiegel is in no-time op temperatuur."

De verkiezing van het meest duurzame huis is bedacht om duurzame huiseigenaren in het zonnetje te zetten. De organisatie wil zo huiseigenaren de welverdiende waardering geven voor hun prestaties op het gebied van verduurzaming. De winnaar in Flevoland krijgt 200 euro van de provincie. Maar daar gaat het Jan Houtman niet om. "Ik zou wel een mooi bordje voor bij de deur willen hebben." In Flevoland zijn vier particuliere huiseigenaren genomineerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel