Verkeersborden en lantaarnpalen moeten wijken voor bijzonder boottransport

URK • Di 20 februari 2024 | 6:11 • Dinsdag 20 februari 2024 | 6:11

Op Urk is begonnen met de laatste voorbereidingen voor een bijzonder boottransport. Drie schepen van maximaal 12 meter breed worden dinsdagavond en -nacht over de weg van bedrijventerrein Zwolsehoek naar de haven gereden. 

Langs de route, die via de Arie de Witbrug en de Urkerweg loopt, zijn hiervoor 60 verkeersborden en 36 lantaarnpalen weggehaald. Bij sommige lantaarnpalen kon ook de kop 180 graden graden worden gedraaid.

Verder geldt dinsdagavond langs de hele route een parkeerverbod. Hiervoor wordt al enige tijd gewaarschuwd. Auto's die dinsdagavond toch nog in de weg staan, worden weggehaald door een bergingsbedrijf.

Transport gaat naar de haven

Brede werkschepen
Eigenaar Jacco Wakker van het bedrijf KW Trans vroeg een tijd geleden om de medewerking van de gemeente. In zijn opdracht was bij het bedrijf Noordover aan Het Scheer een elektrisch werkschip gebouwd.

Aanvankelijk zou dat in twee delen van zes meter breed naar de haven worden gebracht. Bij scheepswerf Balk aan de haven moesten die beide delen dan aan elkaar worden gezet.

Maar vervolgens kwam de scheepwerf in buitenlandse handen en de nieuwe eigenaren wilden die klus niet meer uitvoeren.

Wakker had er maanden slapeloze nachten van, maar uiteindelijk besloot hij dat het schip dan maar op het bedrijventerrein moest worden afgebouwd en vervolgens in zijn geheel over de weg naar de haven moest. "Vooral op de Arie de Witbrug wordt het spannend", weet Wakker. "Aan weerskanten van de boot hebben we dan maar 20 centimeter speling tot de zijkanten van de brug."

VCU lift mee op transportvergunning
Bij VCU aan het Keteldiep is de afgelopen tijd ook gewerkt aan twee brede schepen. Besloten werd om mee te liften op de vergunning van KW Trans en ook deze schepen dinsdagnacht naar de haven te brengen. Bij VCU gaat het eveneens om een elektrisch werkschip en een modern vissersschip. Beide schepen zijn van Werft Shipbuilding.

De drie schepen worden de komende avond en nacht één voor één langzaam naar de Urker haven gereden. Woensdagochtend moeten ze op het haventerrein staan. Ze zullen dan in het water getakeld worden.

De kosten voor het weghalen en terugplaatsen van het straatmeubilair komen voor rekening van de bedrijven. "Dat hoort bij ondernemen", stelt Jacco Wakker van KW Trans. "We kunnen niet altijd op de gemeente leunen".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel