Door lekkage zit Flevoziekenhuis zonder drinkbaar kraanwater

ALMERE • Di 20 februari 2024 | 11:48 • Dinsdag 20 februari 2024 | 11:48

Vanwege een lekkage in de waterleiding van het Flevoziekenhuis in Almere kunnen patiënten en personeel dinsdag en woensdag geen water uit de kraan drinken. Het ziekenhuis gebruikt nu drinkwater uit jerrycans van waterbedrijf Vitens. Voor de watertoevoer worden brandslangen van de brandweer gebruikt.

Afspraken, opnames en operaties gaan wel gewoon door.

Update dinsdag 18:00 uur: Dinsdagmiddag is de waterleiding gerepareerd. Het kraanwater is sinds woensdagmiddag weer vrijgegeven als schoon drinkwater.

De lekkage in de waterleiding werd maandagmiddag rond 16.00 uur ontdekt. Een spoedreparatie mocht niet baten, zegt woordvoerder Majella de Spaey. "We hadden de juiste spullen niet in huis om de leiding te repareren. De leiding is op een vitale plek gebarsten."

Even improviseren
Volgens De Spaey begint de reparatie van de waterleiding dinsdagmiddag. In de tussentijd is het even improviseren. Maandagavond kon het ziekenhuis nog gebruikmaken van de eigen waterbuffer van zo'n 100.000 liter.

Inmiddels gebruikt het ziekenhuis brandslangen van de brandweer voor de watertoevoer, zodat er gedoucht kan worden. Maar omdat dat water niet geschikt is om te drinken, helpt waterbedrijf Vitens het ziekenhuis met jerrycans schoon drinkwater. "We kunnen dus alleen even niet drinken uit de kraan en de koffieautomaten zijn ook dicht."

Waterkwaliteit testen
Als de waterleiding is gerepareerd, wordt de watertoevoer weer aangezet. Daarna moet de waterkwaliteit nog 24 uur lang microbiologisch worden getest, legt De Spaey uit.

Schoon water verliest zijn kwaliteit namelijk door de groei van bepaalde bacteriën. "En het heeft even tijd nodig voordat bacteriën groeien, dus ook het testen heeft even tijd nodig."

De toedracht van de lekkage wordt nog onderzocht. "Maar op dit moment richten we ons volop op de reparatie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel