Drugssmokkelverdachte Rachid (36) krijgt geen enkelband om thuis zijn proces af te wachten

FLEVOLAND • Wo 21 februari 2024 | 19:45 • Woensdag 21 februari 2024 | 19:45

De 36-jarige Rachid el Y. uit Almere blijft achter de tralies in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van drugstransporten.

Zijn advocaat pleitte woensdag in de rechtbank in Lelystad tijdens de derde voorbereidende zitting voor elektronisch toezicht, zodat zijn cliënt weer naar zijn vrouw en drie kinderen kan. Zij lijden volgens hem zwaar onder het voorarrest van El Y., dat al acht maanden duurt.

"Ik heb slecht nieuws voor u, want u moet weer mee naar de gevangenis", deelde de voorzitter van de rechtbank de verdachte mee. De rechtbank sloot zich aan bij het standpunt van het Openbaar Ministerie, dat het risico te groot vindt dat El Y. naar Marokko vlucht als hij op vrije voeten komt.

Ook zou de kans op herhaling aanwezig zijn. De rechtbank wil dat de reclassering in kaart brengt hoe deze risico’s kunnen worden teruggebracht, zodat het misschien wel mogelijk is dat de Almeerder het verloop van zijn strafproces in vrijheid kan afwachten.

Drugtransporten en witwassen
El Y. wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en het voorbereiden van drugstransporten tussen Nederland en Marokko. Daar zou hij zich tussen november 2019 en maart 2021 mee hebben beziggehouden.

Ook wordt hij verdacht van het witwassen van 278.000 euro, dat zou hij in de periode na 1 januari 2022 hebben gedaan. Toen de politie op 13 juni vorig jaar een reeks invallen deed in deze zaak, werd bij de verdachte thuis een geldbedrag van meer dan 95.000 euro in contanten gevonden.

Negen medeverdachten in de zaak zijn wel op vrije voeten. "Het zou draaien om een vermeend crimineel samenwerkingsverband. Een grote club boeven, zegt het OM, maar de enige die vastzit is Rachid. Waarom zit hij binnen en de rest niet", vroeg de raadsman van El Y. zich hardop af in de rechtszaal.

Beïnvloeding
Er zouden getuigen moeten worden gehoord, die de verdachte buiten de gevangenis zou kunnen beïnvloeden. "Wat zou ik buiten kunnen doen in het onderzoek dat negen andere verdachten niet zouden kunnen doen?", wierp El Y. de rechters voor de voeten.

Daar had de verdachte een punt, vond de rechtbank. Dat hij het onderzoek zou kunnen frustreren als hij vrij zou rondlopen, achtte de rechtbank niet meer van toepassing.

Vluchtgevaar
Het mogelijke vluchtgevaar en de kans op herhaling nog wel. Volgens de verdachte is vluchten naar Marokko echt geen optie. "Ik ben hier geboren, ben Nederlands staatsburger. Bovendien is er een uitleveringsverdrag tussen Marokko en Nederland en het laatste wat ik zou willen, is in een Marokkaanse cel belanden."

Op vrijdag 5 april staat er een nieuwe voorbereidende zitting op de agenda.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel