Horecastudenten hoeven voortaan niet meer naar Sneek voor studie

EMMELOORD • Do 22 februari 2024 | 17:02 • Donderdag 22 februari 2024 | 17:02

Studenten van Firda die een horeca-opleiding volgen hoeven vanaf september niet af te reizen naar Sneek. Ze kunnen de opleiding volgen, zonder de school te bezoeken. De opleiding kan namelijk gevolgd worden bij een horecagelegenheid in de Noordoostpolder.

Zes horecabedrijven in de Noordoostpolder lanceren deze opleidingsvorm in samenwerking met de onderwijsinstelling. De ondernemingen willen jongeren uit het gebied opleiden om ze hier te houden. Zo moet de betrokkenheid van de student groter worden.

Ook moet de opleiding het antwoord zijn op het personeelstekort in de horeca. "Praktijk is echt wel iets heel belangrijks", zegt Nils Dijkstra van 't Voorhuys. "De schaarste is best wel groot. Je merkt gewoon na de corona-periode dat mensen andere dingen zijn gaan doen en de horeca uitgevlogen zijn en dat is gewoon super jammer, want het is gewoon een prachtig vak."

NOP raakt talenten kwijt
Vanuit Noordoostpolder gaan jongeren voor een horecaopleiding op mbo-niveau in Sneek of Zwolle. Volgens Dijkstra leert de ervaring dat ze daardoor sneller verhuizen naar het opleidingsgebied of in die regio aan het werk gaan. Daardoor raakt de Noordoostpolder die talenten kwijt.

Stijn Poolman volgde de reguliere opleiding bij Firda. Hij liep stage bij 't Voorhuys waar hij inmiddels in dienst is. Hij ziet vooral voordelen van de nieuwe opleidingsvorm. "Ik had graag die keus willen maken. Je kunt dan meerdere dagen in de week werken en anders had je heel veel theorielessen op school moeten volgen. Nu kan je dat mooi combineren."

Ook zegt hij dat het openbaar vervoer onaantrekkelijk is en veel tijd kost, terwijl een stage bij een horecagelegenheid dichtbij huis is.

Twee dagen theorie, drie dagen praktijk
Het studieprogramma houdt in dat de leerlingen twee dagen in de week in de bedrijven les krijgen en daarnaast drie dagen praktijk. "Dat zullen ze dan ook bij de verschillende bedrijven in de Noordoostpolder doen", zegt Peter Wattel, opleidingsmanager bij Firda. "Zo kunnen ze dan in alle bedrijven verschillende dingen zien wat het heel erg interessant en heel erg leuk maakt."

De opleiding duurt 3 jaar, maar kan in versneld tempo worden afgerond. "In principe zou dat mogelijk zijn. Iemand met een vooropleiding met ervaring zou sneller door de opleiding heen kunnen", zegt Wattel.

Hij verwacht dat studenten dat alleen bij hoge uitzondering in één jaar kunnen doen. De opleiding in twee jaar afronden ligt volgens de opleidingsmanager meer voor de hand.

Zes ondernemers
Firda slaat voor de opleiding de handen ineen met Slump Catering & Events in Bant, Brasserie AanDeel, hotel 't Voorhuys, Van der Valk Hotel en Willem de Boer Food & Events in Emmeloord en Paviljoen Het ProefLab in Marknesse. De theorielessen worden gegeven in een zaal van 't Voorhuys of Van der Valk.

Een nieuw concept is het niet. Een dergelijk project bestaat om dezelfde redenen ook al op Vlieland en Terschelling en in Amsterdam en Emmen.

Tien jaar geleden werd ook geprobeerd om een dergelijke opleiding in de Noordoostpolder van de grond te krijgen. Dat lukte toen niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel