KNRM Lelystad trotseert storm Louis voor een oefening: "Een beetje sensatie"

LELYSTAD • Vr 23 februari 2024 | 7:22 • Vrijdag 23 februari 2024 | 7:22

Met windstoten tot 114 kilometer per uur boven het IJssel- en Markermeer was het donderdagavond niet bepaald lekker weer voor een boottochtje. Maar voor de vrijwilligers van de KNRM in Lelystad was het juist wel ideaal weer voor een oefening.

"We oefenen vooral het manoeuvreren met de boot", vertelt schipper Maickel Dijkstra. Dat er geoefend werd tijdens storm Louis is toeval. "Dit kun je niet plannen. Deze weersomstandigheden heb je niet elke dag."

Zonder blessures
Gisteravond was er dus geen gesimuleerde schipbreuk, of acteurs die spelen voor drenkeling. Er werd alleen geoefend op het varen in een storm. "Het gaat met name om hoe je veilig door de golven heen komt, zonder dat je als bemanning blessures krijgt."

Bekijk hier beelden van de oefening tijdens storm Louis:

Pak een golf met een te hoge snelheid, of uit de verkeerde hoek, en je reddingboot komt abrupt tot stilstand. Als je niet oppast, klap je dan zo met je hoofd op het dashboard. Maar zo ver kwam het donderdagavond gelukkig niet.

Een serieuze zaak, maar schipper Dijkstra bekent dat het ook om een beetje sensatie gaat: "Natuurlijk. Dit is voor elke jongen toch een droom: dit soort weersomstandigheden, en dan een boot waar heel veel power in zit."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel