Paddenredders Zuiderzeewijk: 'Rij eens wat zachter!'

LELYSTAD • Za 24 februari 2024 | 14:36 • Zaterdag 24 februari 2024 | 14:36

De rioolputten in de Lelystadse Zuiderzeewijk raken rond deze tijd van het jaar vol met padden. De paddentrek is begonnen. Gijs Kuipers (14) en zijn buurvrouw Ada Versluis hebben daar iets op gevonden. Ze maken een gaas rondom de putten zodat de padden niet klem komen te zitten en dood gaan.

Gewapend met een schepnetje en emmer trekken de twee de wijk in. Ze maken alle rioolputten open en kijken eerst of er padden in zitten. Vorig jaar vond Gijs op één avond 47 padden. Die hebben ze in een emmer gedaan en in het bos achter de Zuiderzeewijk los gelaten.

Dit jaar heeft Gijs iets nieuws bedacht. Samen met Ada bevestigt hij een stuk gaas voor alle putten die ze tegen komen. "We dachten: we gaan wat voorwerk doen, zodat de padden er niet in kunnen." vertelt Ada.
Ada neemt de spullen - het gaas, de tiewraps om het vast te maken, een tangetje, emmer en zo nog wat - mee van huis in een karretje. Allemaal eigen spullen. Ze hebben eerder aan de gemeente gevraagd of ze iets kunnen doen maar die verwees door naar de dierenbescherming. "En die hebben er uiteraard geen tijd voor". zegt Ada. Ada en Gijs snappen dat ook wel en gingen zelf aan de slag.

"Hier steken padden de weg over"
De Paddenredders Zuiderzeekwijk, zoals hun Facebookgroepje heet, hoopt dat de buurt ook meedoet. "Kijk hier hebben we dan helaas twee dode padden", zegt Gijs. "Dat komt meestal door auto's en dat is niet fijn." Om bestuurders attent te wijzen op de paddentrek, plakken ze posters met de tekst: hier steken padden de weg over.

"Wat ik tegen de mensen in de wijken wil zeggen: rij eens wat zachter", waarschuwt Ada. "En kijk eens wat er op de weg allemaal gaande is want er worden heel wat padden dood gereden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel