Toeslagenouder Kristie over rapport: 'Dit bewijst hoe hard en blind er is gehandeld'

LELYSTAD • Ma 26 februari 2024 | 15:53 • Maandag 26 februari 2024 | 15:53

"Alles wat ons is aangedaan kwam weer voorbij, als een film." Dat zegt toeslagenouder Kristie Rongen uit Lelystad, die vandaag in Den Haag was bij de presentatie van het rapport over het fraudebeleid van de overheid. In dat rapport concludeert een onderzoekscommissie dat er "levens van mensen door overheidsfalen zijn vermorzeld."

Naar aanleiding van de toeslagenaffaire, waarbij duizenden gezinnen onterecht werden beschuldigd van fraude, legde een parlementaire enquêtecommissie het fraudebeleid van het Rijk onder de loep. Dat is het zwaarst mogelijke middel van de Tweede Kamer om overheidsbeleid te onderzoeken.

"Wat er staat klopt, maar wij wisten het al", zegt Rongen. Ze zat vandaag vooraan bij de presentatie van het rapport in de Tweede Kamer. "Onderweg trilde mijn handen al van de zenuwen", vertelt ze na de presentatie.

Het was een emotionele dag voor haar en haar mede-gedupeerden. Rongen kan zich goed vinden in de conclusies van de commissie. "Maar het komt wel hard binnen. Het bewijst hoe hard en blind er is gehandeld."

Nog steeds wachten op geld
Net als veel andere gedupeerden wacht Rongen nog steeds op een deel van haar compensatie. Volgens haar stonden er laatst nog deurwaarders aan de deur bij een van haar mede-gedupeerden. "Het herstel loopt helemaal vast."

Het zorgt bij haar voor wantrouwen. "Wanneer gebeurt dit weer? We hebben nu toch al een stempel." Dat er weer mensen onterecht hard worden aangepakt voor fraude, is ook een van de conclusies van het rapport.

Onderzoek naar het herstel van de toeslagenaffaire was niet het doel van de enquêtecommissie, en daar worden in het rapport dus ook geen conclusies over getrokken. Toch denkt Rongen dat het rapport haar kan helpen om haar gelijk te halen. "Dit gaat ons helpen in de rechtsgang. En naar de rechter gaan, dat ga ik zeker doen."

Verder probeert ze vooral de moed erin te houden. "Het moet een keer stoppen. Ik heb nog genoeg vertrouwen in de mensen in de politiek die dit wél proberen op te lossen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel