Openbare laadpalen hoeven in Flevoland niet uit, wel mogelijk langzamer laden

FLEVOLAND • Di 27 februari 2024 | 15:56 • Dinsdag 27 februari 2024 | 15:56

Openbare laadpalen voor elektrische auto's tussen vier uur 's middags en negen uur 's avonds uitzetten is in Flevoland nog niet nodig. Dat meldt netbeheerder Liander als reactie op het nieuws van Stedin, die het stroomnet beheert in Zeeland, Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland. Die wil de maatregel invoeren omdat het net op deze uren ''uit zijn voegen barst".

Volgens Erik Schepens, manager duurzame mobiliteit van Liander, is de druk op het stroomnet tijdens de avondpiek in Flevoland ook hoog. Als maatregel kiest de netbeheerder er wel voor om dan minder stroom te leveren aan de palen. "In de praktijk zal dat betekenen dat elektrische auto’s minder snel opladen."

Liander zou wel graag de mogelijkheid willen hebben om de openbare laadpalen uit te zetten, maar dan alleen bij bijvoorbeeld extreme kou. Dan is de vraag naar stroom namelijk een stuk hoger. "Dat zou wel een zeer kortstondige onderbreking zijn", zegt Schepens.

Mocht je nou als elektrisch bestuurder het stroomnet zelf willen ontzien, dan heeft Schepens nog een tip. "Ga laden wanneer het buiten zonnig is of 's avond na 22:00 uur."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel