Overvaller Kruidvat betuigt spijt in rechtszaal: "Ik wist niet dat het zo’n impact had"

LELYSTAD • Di 27 februari 2024 | 19:25 • Dinsdag 27 februari 2024 | 19:25

De 38-jarige Michael C. uit Lelystad maakte dinsdag in de rechtszaal 'zijn diepste excuses' aan een caissière van het Kruidvat aan de Promesse in Lelystad. Zij was aan het werk toen hij de winkel overviel eind vorig jaar en vroeg om 1.000 euro aan smartengeld. C. antwoordde dat hij dat graag wil betalen. "Het is door mijn handelen dat zij veel leed heeft meegemaakt. Dat vind ik heel erg."

Tegen de Lelystedeling werd een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. Dat was niet alleen voor de overval, maar ook voor twee winkeldiefstallen in dezelfde winkel in de weken ervoor.

Koffiepads
Op die maandagochtend 11 december vorig jaar was C. niet van plan om een overval te plegen, zei hij tegen de rechters. Hij was naar het Kruidvat gegaan en had een paar pakken Senseo koffiepads gepakt. Bij het afrekenen weigerde zijn bankpas. Daarop deed hij een stap achteruit om andere klanten voor te laten gaan. Maar toen de kassa openging greep hij naar het geld en riep: 'Geef hier'.

Hij zwaaide daarbij met een mes, stelt de officier van justitie. Maar dat laatste ontkent de Lelystedeling. Hij bekent wel dat hij een mes bij zich had. Dat was vanwege schuldeisers die achter hem aanzaten en waartegen hij zich tegen wilde beschermen.

Drugsgebruik
C. vertelde dat het die dag mis ging, omdat hij was betrapt op drugsgebruik in de Piet Roordakliniek. Hij moest de verslavingskliniek daardoor verlaten en hij vertelde in de rechtszaal dat hij enorme spijt had dat het zo is gelopen allemaal. De Lelystedeling schaamde zich voor zijn terugval, legde hij uit. Ook naar zijn moeder toe.

Hij heeft altijd goed contact met haar gehad. Zij helpt hem namelijk altijd uit de problemen. Zijn dochter van twee heeft hij inmiddels al anderhalf jaar niet meer gezien. Dat zit hem ook dwars. "Ik had alles redelijk op orde. Totdat ik uit die kliniek werd gezet en ik weer terugging naar mensen die niet goed voor mij zijn."

Een week eerder - op 1 en 8 december- stal de Lelystedeling een grote hoeveelheid shampoo bij het Kruidvat: "Ik wilde het verkopen", zei hij.

Ook voorwaardelijke straffen uitzitten
De officier vindt dat C. voor de overval en de diefstallen ook twee eerder opgelegde voorwaardelijke straffen van vier maanden en een week moet uitzitten. Zijn advocaat verzocht de rechtbank om een lagere celstraf, zodat zijn cliënt zo snel mogelijk naar een verslavingskliniek kan. "Hij wil graag nog een kans.“

C. zei in zijn laatste woord: "Ik doe alles om aan mezelf te werken en aanvaard alle consequenties. Ik wist niet dat het zo’n impact heeft gehad op de caissière. Nogmaals, dat spijt me enorm."

Op 12 maart doet de rechtbank uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel