Hierom liggen er 11 grote stapels wilgentakken in het water in Dronten

DRONTEN • Di 27 februari 2024 | 22:20 • Dinsdag 27 februari 2024 | 22:20

In de wijken de Munten en de Gilden in Dronten zijn in het water meerdere bossen voor vissen aangelegd. In deze takkenbossen kunnen vissen veilig schuilen, paaien en opgroeien. En dan kan er ook weer gevist worden. Het idee komt van Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten (HVLD) en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Waterschap Zuiderzeeland.

Tochten en andere wateren in de twee wijken zijn keurig aangelegd maar met de waterkwaliteit is het slecht gesteld. In het water zitten veel Amerikaanse rivierkreeften die waterplanten opeten. Deze schaaldieren worden succesvol met speciale kreeftenvallen gevangen, maar er moet meer gebeuren. "Het is een kale waterbak met weinig beleving", zegt Johan Govers van de hengelsportvereniging. "We hebben een kreeftenprobleem dus moesten we snel schuilmogelijkheden voor de vis creëren."

Het plan werd opgevat om vissenbossen aan te leggen in het water. Elf zijn er in totaal geplaatst door Visserij Service Nederland. Ze zijn tien meter lang en één meter breed. Stevige kastanje houten palen aan weerszijden, houden de wilgentakken die er tussen liggen bij elkaar.

Van bovenaf ziet het er kaal uit. Maar daar komt gauw verandering in. "Onderwater is het een Eldorado aan schuilmogelijkheden en woonplekjes", vertelt Martijn Hokken van het Waterschap Zuiderzeeland. De verwachting is dat er zo binnen de vissenbossen een natuurlijk evenwicht ontstaat en zuiverende onderwaterplaten weer terugkeren. Vissen kunnen zich veilig vermeerderen.
De vissenbossen zijn onderdeel van een proef die drie jaar duurt. Binnen een half jaar zijn er groene takjes aan de wilgen zichtbaar. Govers is nu al blij met het resultaat en glundert bij de gedachte dat hij hier straks weer een hengeltje kan uitwerpen. "Dat ga ik van de zomer zeker doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel