Kraggenburg spil in witwaszaak, sportstichting had 29 miljoen op rekening staan

KRAGGENBURG • Do 29 februari 2024 | 12:10 • Donderdag 29 februari 2024 | 12:10

Een Kraggenburger sportstichting was volgens het Openbaar Ministerie de spil in een zaak rond grootschalige witwaspraktijken. Bij deze stichting Bevordering Sportactiviteiten Kraggenburg stond een tijdlang 29 miljoen euro op de rekening en zouden grote bedragen zijn witgewassen.

''Gezien de doelen van die stichting kan men veronderstellen dat Kraggenburg een olympische stad is'', zei de officier van justitie donderdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Zwolle. Daar diende een zaak tegen een 61-jarige projectontwikkelaar die in het verleden geregeld zaken deed met de gemeente Noordoostpolder.

De Overijsselse vastgoedhandelaar Willy W., die onder meer onder de namen Nebo en Megahome actief was, wordt verdacht van meerdere keren witwassen en het doen van onjuiste belastingaangiftes.

Ook de 65-jarige Adri N. uit Kraggenburg en een lange lijst van bedrijven en stichtingen, waaronder de Kraggenburger sportstichting, zijn voor de rechter gedaagd.

Jarenlang onderzoek
Het onderzoek naar het vermeende witwassen van miljoenen door de eigenaar van Megahome en zijn rechterhand uit Kraggenburg, duurt al jaren. Donderdag werd de zaak voor het eerst in het openbaar in een rechtszaal besproken.

De grote bedragen op de bankrekening van de Stichting Bevordering Sportactiviteiten Kraggenburg kwamen aan het licht nadat bij de FIOD een melding werd gedaan van verdachte geldstromen. Ze waren de aanleiding tot een omvangrijk onderzoek naar witwassen bij Megahome.

De curator van dit in 2016 failliet verklaarde bedrijf deed later ook aangifte van faillissementsfraude. Die fraude staat niet centraal in de witwaszaak, maar speelt daarin wel een rol.

Niet rijker geworden
Voor de 65-jarige man uit Kraggenburg die als directeur van Megahome de vermeende rechterhand van de hoofdverdachte was, hebben afspraken in de andere fraudezaak geen invloed op deze zaak. Volgens zijn advocaat Willem Koops is hij niet rijker geworden van de vermeende fraude. Sterker nog, hij wist niet eens dat dit speelde.

De man ontkent ook elke betrokkenheid bij witwassen of fraude. Zijn vrouw was tot voor kort ook verdachte, maar die zaak heeft het OM laten vallen vanwege haar slechte gezondheid.

Wanneer de zaak wordt vervolgd, is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel