Studenten bang op straat te komen staan door besluit gemeente Dronten: 'Een alternatief is er niet'

DRONTEN • Vr 1 maart 2024 | 6:01 • Vrijdag 1 maart 2024 | 6:01

Studenten van de Aeres Hogeschool in Dronten hebben donderdagavond met een kleine honderd man een bezoek gebracht aan de gemeenteraadsvergadering.

Ze wilden zo hun zorgen uiten over het besluit van de gemeente om op termijn 13 studentenpanden in Dronten Noord te sluiten.

De studenten zouden daar voor teveel overlast zorgen. De huizen waarin ze nu wonen, moeten opnieuw beschikbaar komen voor gezinnen.

'We worden op straat gezet'
Studenten zijn bang dat ze door het besluit op straat komen te staan. Een alternatief, zo zegt student Nard Verbakel, dat is er niet. "Het gaat om zo'n 80 studenten. Zij hebben echt het gevoel en dat leeft ook echt binnen de studentenvereniging, dat zij op straat worden gezet."

Voorzitter Erwin Oostdam van studentenvereniging USRA zegt het besluit onbegrijpelijk te vinden. Volgens hem is het tekort aan woonruimte nu al zo groot dat studenten er de brui aan geven. Hij snapt niet dat de gemeente dan een besluit neemt waardoor het tekort enkel zal toenemen. "Het heen en weer rijden hou je niet vol."

Oostdam vindt het argument waarmee de gemeente het besluit verduidelijkt niet aannemelijk. De gemeente zegt dat de studenten voor veel overlast in Dronten Noord zorgen. Volgens Oostdam blijkt dat nergens uit. "Wij hebben bij de burgemeester en de wethouders navraag gedaan naar overlast. En dan krijg je als antwoord dat er in de afgelopen drie jaar eigenlijk geen overlast was. Er was één melding in Dronten Zuid. Ja, in onze ogen snij je het mes niet goed aan."

Vragen worden niet behandeld
De studenten besloten daarom samen naar de raadsvergadering te gaan. Bij elke gemeenteraad zit een agendapunt waar ingediende vragen uit de samenleving worden besproken. De studenten hadden daarom vragen ingediend. Ze wilden daarmee hun zorgen kenbaar maken.

Maar tot hun verbazing werden hun vragen niet in behandeling genomen. De beantwoording was te kort dag, volgens de gemeente. Student Willem van Tilburg vindt dat raar. "Onze hoofdvraag is: is de gemeente Dronten nog wel blij met de Aeres Hogeschool?"

Burgemeester Jean Paul Gebben probeert de gemoederen te bedaren. De studentenhuizen zullen verdwijnen, zegt hij, maar zo'n vaart zal het niet lopen. "Deze generatie studenten, de studenten die nu eerstejaars zijn geworden, hoeven hun huis niet uit. Want dit heeft een enorme doorlooptijd."

'Huisvesting geen taak gemeente'
Gebben benadrukt dat het realiseren van studentenhuisvesting geen opgave is van de gemeente. "Dat is aan projectontwikkelaars, dat is aan de Aeres Hogeschool of een woningcorporatie." Gebben zegt wel dat het college graag samen met die partijen tot een oplossing wil komen om het tekort op te lossen.

Student Nard Verbakel vindt de uitleg vooral mooie beloftes. Hij ziet liever boter bij de vis. "Ik woon zelf ook in Dronten Noord. En ik heb zelf ook het gevoel dat ik op straat zou kunnen komen te staan." Verbakel zegt dat hij niet weet wat de beloftes waard zijn. "Er wordt niks bekendgemaakt. Hoe zeker is het dat we dit kunnen vertrouwen?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel