Stefan redde automobilist uit zinkende auto en krijgt daar nu een erepenning voor

ZEEWOLDE • Vr 1 maart 2024 | 16:23 • Vrijdag 1 maart 2024 | 16:23

"Je doet zoiets als goede daad, niet omdat je de held wilt uithangen." Zo reageert Zeewoldenaar Stefan Hofma op de zilveren penning die hij vrijdag heeft gekregen uit handen van de burgemeester.

De onderscheiding is aan Hofma uitgereikt omdat hij afgelopen najaar een vrouw redde die met haar auto het water in was gereden.

Nog voor de hulpdiensten kwamen aanrijden, was Hofma al het water ingesprongen om de vrouw te redden. Het ongeluk gebeurde in september en vond plaats in de bocht waar de Zeewolderdijk in de Knardijk overgaat.

'Heel uniek'
Dat is best bijzonder, zegt burgemeester Gerrit-Jan Gorter van Zeewolde over de actie van Hofma. "Dit is de eerste keer dat ik dit meemaak, en ik zit hier toch al 17 jaar. Het is heel uniek. Het laat zien dat we niet alleen afhankelijk zijn van hulpverleners maar ook van burgers."

"Je moet het samen doen, want alleen red je het niet"

— Stefan Hofma

Brandweerman Armin Morrison was vrijdag ook bij de overhandiging van de penning aanwezig. Hij had dienst toen het ongeluk gebeurde. Toen ze aan kwamen rijden, had Hofma de bestuurder van de auto al aan wal weten te krijgen.

"We hoefden het water niet meer in." Er was nog even vrees dat er nog meer inzittenden waren, op de achterbank was een kinderzitje te zien. Maar al snel bleek dat de vrouw alleen in de auto zat.

Vereerd
Hofma is vereerd met de penning. "Het is natuurlijk bijzonder, het is een eer." Hij had niet verwacht een penning en oorkonde te krijgen. "Je doet zoiets als goede daad, niet omdat je de held wilt uithangen."

Hofma vertelt dat hij ongeveer tegelijkertijd met een andere omstander aan kwam rijden toen hij de auto in het water zag liggen.

De Zeewoldenaar sprong in het water, maar hij benadrukt dat het redden teamwerk is geweest. "Je moet het samen doen, want alleen red je het niet. De hulpdiensten waren er ook snel bij."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel