Havenmedewerker krijgt 6 jaar cel voor leidende rol bij drugsinvoer

ALMERE • Vr 1 maart 2024 | 16:22 • Vrijdag 1 maart 2024 | 16:22

Een 34-jarige Almeerder die als medewerker van de Amsterdamse haven jarenlang drugsinvoer en -transport mogelijk maakte, moet zes jaar de cel in. Hij kreeg de straf ook voor het vervoeren en verstrekken van zes kilo MDMA. Een observatieteam van de politie zag de Almeerder vorig jaar maart deze grondstof voor synthetische drugs overhandigen.

De man werkte voor een overslagbedrijf in de haven. In 2020 gaf hij criminelen lijsten met bootnamen en foto's van scheepsplattegronden. De man had kennis over transporten en toegang tot IT-systemen en beveiligde gebieden. Hierdoor kon hij drugshandel via de haven mogelijk maken.

Vorig jaar nog volop actief
De rechter acht ook bewezen dat de Almeerder vorig jaar opnieuw volop bezig was om de invoer van cocaïne mogelijk te maken. Hiervoor had de man ontmoetingen, besprekingen en telefoongesprekken met andere verdachten.

Versleutelde telefoon
De Almeerder gebruikte een speciale telefoon die het verzenden van versleutelde berichten mogelijk maakte. Uit ontcijferde chats bleek dat hij meerdere mensen voorzag van informatie die voor de invoer van cocaïne kon worden gebruikt.

Uit het dossier blijkt dat hij als havenmedewerker bij alle gepleegde feiten een essentiële en coördinerende rol vervulde. Vanwege deze leidersrol en omdat hij zijn cruciale positie als havenmedewerker misbruikte, heeft de rechter hem een extra zware straf opgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel