Melders discriminatie komen sterker uit goed gesprek

FLEVOLAND • Za 2 maart 2024 | 9:29 • Zaterdag 2 maart 2024 | 9:29

Mensen die hun verhaal over discriminatie melden, gaan na een goed gesprek sterker naar huis. Dat zegt scheidend directeur Marloes Huijsen van het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Na elf jaar begint de inwoonster van Dronten aan een nieuw avontuur, zo vertelde ze in het tv-programma Het Gesprek.

Elf jaar geleden zond deze geboren en getogen Drontense na een studie antropologie en criminologie een open sollicitatie naar het Bureau Gelijke Behandeling, waar ze toen nog nooit van gehoord had. De strijd tegen onrecht en het bevorderen van gelijkheid spraken haar, mede dankzij haar studie, heel erg aan. Na haar brief kon ze meteen voor een dag in de week aan de slag. Dat groeide uit naar 4,5 dag. "Ik ben begonnen op het project Lelystad Regenboogstad, dat zich inzet voor de LHBTI-gemeenschap." Later kwam daar meer voorlichting bij.

Wat heeft dat opgeleverd?

"We doen goed werk voor de mensen, we bereiken veel. Maar je ziet niet altijd even snel resultaat."

Gastlessen
Huijsen gaf ook gastlessen op school. "Dan kom je in gesprek met kinderen. Dat ze bijvoorbeeld zeggen: zo had ik er nog nooit over nagedacht. Dat zijn de kleine succesjes."

Na elf jaar blijft haar het meeste bij dat melders van discriminatie na een goed gesprek sterker naar huis gaan. "Als je in gesprek gaat met mensen en de diepte ingaat, dat heeft dat echt impact. Dat heb ik vaak teruggekregen. Dat ze ruimte hebben gehad om hun verhaal te doen. Ze laten het er niet bij zitten. Als ze bij ons zijn geweest geeft dat heel veel opluchting. Dat zet mensen in hun kracht."

Aan haar afscheid deze maand ging een sabbatical vooraf. In die tijd was ze langere tijd bij haar zus in Mexico. Marloes gaat daar ook heen. "Ik ga eerst lekker reizen en dan wonen in de buurt van mijn zus."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel