Ministerie voorlopig niet van plan om Lelystad te dwingen tot uitbreiding stortplaats

LELYSTAD • Ma 4 maart 2024 | 6:37 • Maandag 4 maart 2024 | 6:37

Het Rijk wil Lelystad niet verplichten om de stortplaats in Lelystad uit te breiden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat verantwoordelijk is voor afval, heeft die macht wel, maar is voorlopig niet van plan die bevoegdheid te gebruiken. In Lelystad wordt daarvoor wel gevreesd.

Het bedrijf Afvalzorg wil aan de Zeeasterweg meer dan twee keer zoveel afval gaan storten. Heuvels die nu maximaal 15 meter hoog zijn, worden dan 35 meter hoog. Dit heeft gevolgen voor bewoners van de naastgelegen wijk de Landerijen en voor bewoners van twee boerderijen in de buurt. Zij zijn bang voor overlast in de vorm van stank en verkeersoverlast.

We kunnen het toch niet tegenhouden
Maar we kunnen het niet tegenhouden, die uitbreiding komt er toch wel", is een vaak gehoorde opmerking. Wethouder Sjaak Kruis van Lelystad heeft dit idee versterkt door te zeggen dat niet Lelystad maar de Rijksoverheid waarschijnlijk over de uitbreiding gaat beslissen.

Zelf is de gemeente Lelystad tégen het plan van Afvalzorg. En de raad heeft ook de mogelijkheid om het tegen te houden door te weigeren om het bestemmingsplan te wijzigen. De provincie Flevoland kan de plannen ook dwarsbomen door een benodigde omgevingsvergunning niet af te geven.

De gemeente en de provincie kunnen echter 'overruled' worden door de Rijksoverheid, als die van mening is dat er een acuut tekort aan stortcapaciteit in Nederland bestaat. Maar volgens de woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is daar nu geen sprake van. Bovendien wil het ministerie terughoudend omgaan met de bevoegdheid om regionale overheden tot iets te dwingen.

In de toekomst wel een probleem
Overigens wordt er voor de toekomst wel degelijk een probleem met stortplaatsen voorzien. Als er niks gebeurt, zou er over circa 15 jaar een tekort kunnen optreden. Rijk, provincie en de afvalsector zoeken daarom gezamenlijk naar oplossingen. Daarbij is het ophogen van de stortplaats in Lelystad wel een van de opties, maar er zijn in Nederland meerdere locaties die nog kunnen uitbreiden.

Afvalzorg is ondertussen van mening dat het sowieso nodig is om aan de Zeeasterweg bij Lelystad meer afval te gaan storten. Het bedrijf is bezig om daarvoor vergunningen te krijgen. Er wordt bovendien met omwonenden gepraat om onder hen draagvlak te creëren, maar dat blijkt niet gemakkelijk.

Zeer stroeve onderhandelingen
Ronduit stroef verlopen de gesprekken tussen Afvalzorg en de twee naastgelegen boeren. Met het oog op de uitbreidingsplannen wordt er al jarenlang met hen over uitkopen of verplaatsen gepraat. Maar een paar maanden geleden liepen die onderhandelingen vast, terwijl directeur Mark Vaal van Afvalzorg vlak daarvoor nog tegen Omroep Flevoland zei dat er hij er voor het eind van dit jaar met de agrariërs uit hoopte te komen.

De provincie Flevoland, die ook lang bij de gesprekken met de boeren betrokken is geweest, wil niet op de vastgelopen onderhandelingen reageren. Verantwoordelijk gedeputeerde Sjaak Simonse, heeft zich in het verleden, als Statenlid altijd hard gemaakt voor de positie van de boeren. In 2021 zei hij dat Afvalzorg wat hem betreft geen vergunning voor de uitbreiding krijgt, zolang er geen goede oplossing voor de boeren is.

Afvalzorg wil niet op de stroeve onderhandelingen met de boeren ingaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel