Nieuw skatepark moet er nu echt gaan komen, maar waar?

LELYSTAD • Wo 6 maart 2024 | 6:00 • Woensdag 6 maart 2024 | 6:00

Er wordt al jarenlang over gesproken: er moet een nieuwe skatebaan komen in Lelystad. Het liefst in combinatie met een pumptrackbaan, een circuit voor BMX-fietsen.

Er waren al concrete plannen voor de locatie in het Woldpark, maar omwonenden waren het daar niet mee eens. De gemeente vond het bij nader inzien ook geen goede locatie en daarom zijn die plannen nu waarschijnlijk van tafel.

Maar waar moet hij dan wel komen? En wanneer gaat er iets gebeuren?

Geschikt voor verschillende gebruikers
In 2021 is er al onderzoek gedaan door de gemeente naar wat skaters zouden willen in zo'n nieuw skatepark. Eén van de conclusies was toen dat het geschikt moet zijn voor allerlei gebruikers op verschillende niveau's, skateboarders maar ook BMX'ers, steppers en inline skaters. Ook een diversiteit aan obstakels werd genoemd en goede bereikbaarheid.

Om aan die wensen te voldoen, moet er een groter skatepark komen dan nu het geval is. De huidige skatebaan is er al 20 jaar en inmiddels echt aan vervanging toe, vertelt skater Beau Christiaan: "Onder skaters zouden we zeggen dat het heel 'sketchy' en 'street' is, omdat het zo oud is." Ook vindt hij de indeling onlogisch en is het gevaarlijk omdat er soms stukken loskomen.

Dit vinden de gebruikers van het huidige skatepark:

Zilverpark
Voor verantwoordelijk wethouder Sjaak Kruis is het inmiddels helder, het nieuwe skatepark moet op de locatie van de huidige skatebaan komen, in het Zilverpark. Door nieuwe plannen voor de stad, zoals het sluiten van de Ziekenhuisweg, komt er meer ruimte op de huidige plek. Daardoor zou er volgens de gemeente ook op die plek aan alle wensen van de skaters voldaan kunnen worden.

Maar wat vinden de skaters van deze plannen? Shane Sontag: "Ik zou het liefst nog een iets grotere locatie hebben, hoe groter het park hoe minder botsingen." Toch denkt hij dat dit ook kan werken. Sil van Stralen had eigenlijk zijn zinnen op het Woldpark gezet. "Dan kan je na het skaten ook lekker in het gras chillen." Dat dit niet doorgaat vindt hij 'taai', maar het belangrijkste is dat het nieuwe skatepark op een centrale plek komt.

Elektrische fietsjes in het skatepark

Urban-skatevoorzieningen
Naast dat er een nieuw skatepark komt, moet er volgens de gemeente worden onderzocht of er ook urban-skatevoorzieningen op het Stadhuisplein kunnen komen. Het gaat dan om een groep skaters die graag gebruik maakt van de openbare ruimte; trappen, leuningen bankjes etc. Sommigen zijn er nu al regelmatig te vinden omdat de ronde stenen bankjes op het plein zich goed lenen voor verschillende trucs.

Volgens Roel Velstra van Mooi Lelystad hoeft dit onderzoek er niet te komen, zei hij dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. "Hoe denkt u dat omwonenden zullen reageren in deze 'kom'? Helaas heerst er zo nu en dan al wat overlast en daar hebben we wel onze vraagtekens bij."

Duurt te lang
Voor skaters blijft het frustrerend dat het allemaal zo veel tijd nodig heeft. Shane: "Er wordt tot nu toe veel gezegd maar niet veel gedaan, dat is wel teleurstellend. Ik hoop dat er nu echt iets gaat gebeuren. Ook voor de oudere skaters in Lelystad, die hebben al heel lang gewacht."

Shane heeft wel het idee dat er nu echt stappen worden gezet, ook omdat hij inmiddels gebeld heeft met een architect om wensen door te geven. "Het gaat nu wel de goede kant op, het staat niet meer stil."

Volgens wethouder Sjaak Kruis wil de gemeente nu echt vaart gaan maken met het aanleggen van een nieuwe skatebaan. "Wij willen voor de zomer met een plan komen. Dan kan er in ieder geval in de loop van volgend jaar geskatet worden."

Maar voordat de plannen gemaakt kunnen worden, moet de gemeenteraad wel een besluiten of het Zilverpark echt de definitieve locatie voor het nieuwe skatepark is. Dat zal gebeuren tijdens de raadsvergadering op 26 maart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel