Zes aanhoudingen bij grote verkeerscontrole, voertuigen in beslag genomen

FLEVOLAND • Ma 11 maart 2024 | 15:07 • Maandag 11 maart 2024 | 15:07

Bij een grote verkeerscontrole vrijdag werden in totaal 22 voertuigen in beslag genomen en zes mensen aangehouden. Ook werd bijna 120.000 euro aan openstaande schulden geïnd. De politie noemt de grootschalige verkeerscontrole van afgelopen vrijdagavond een succes.

Ruim 30.000 voertuigen werden gescand via ANPR-camera's. Dat zijn camera's die kentekens scannen. Vervolgens namen motoragenten ruim tweehonderd vervoersmiddelen mee naar één van de acht controleposten.

Resultaten
Daar bleken elf bestuurders onder invloed van drugs en/of alcohol te rijden, zeven zonder (geldig) rijbewijs en twee met gestolen kentekenplaat. Negen voertuigen stonden niet op naam geregistreerd en werden door de politie in beslag genomen. Zes personen werden aangehouden omdat zij gesignaleerd stonden.

Zo verliep de controle vrijdagavond:

De politie voerde de controle uit samen met de douane, de Koninklijke Marechaussee en de Belastingdienst. Ook die laatste dienst nam dertien vervoersmiddelen mee. In totaal waren zo'n 250 tot 300 agenten en medewerkers op de been tijdens de actie.

Succesvol
Het doel van de actie was om 'ondermijnende criminaliteit' tegen te gaan. Dat is gelukt, stelt de politie. Het is ook van belang om signalen vast te leggen in de politiesystemen. Die informatie kan gebruikt worden bij (lopende) politieonderzoeken.

Daarnaast deden aan de verkeerscontrole ook veel nieuwe agenten en studenten van de politieacademie mee. Voor veel van hen was het de eerste keer dat zij bij zo'n grootschalige actie betrokken waren.

Wat is ondermijning?
Met ondermijning bedoelt de politie dat de grens tussen de 'bovenwereld' en de 'onderwereld', waarin criminelen actief zijn, is vervaagd. Criminelen hebben voor sommige activiteiten medewerking uit de 'bovenwereld' nodig, bijvoorbeeld voor het aanvragen van vergunningen of het kopen van panden. Daar gebruiken ze dan bijvoorbeeld makelaars of notarissen voor.

Door het werk van de criminelen wordt de 'bovenwereld' steeds meer de 'onderwereld' ingetrokken. Daardoor kan de maatschappij volgens de politie ontregeld worden.

Acht controleposten
De acht controleposten bevonden zich op alle in- en uitvalswegen in Flevoland, behalve in de Noordoostpolder. Dat was in de buurt van de Hollandse Brug en de Stichtse Brug bij Almere, de Nijkerkerbrug bij Zeewolde, het Aquaduct Veluwemeer bij Harderwijk, de Elburgerbrug bij Elburg, de Roggebotbrug bij Dronten, de Ketelbrug bij Nagele en de Markerwaarddijk bij Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel