E-auto opladen het duurst in Zeewolde, in NOP en Lelystad het goedkoopst

FLEVOLAND • Ma 11 maart 2024 | 15:27 • Maandag 11 maart 2024 | 15:27

Mensen met een elektrische auto die hun voertuig op openbare plaatsen in Flevoland willen opladen, zijn het goedkoopst uit in de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder. Daar ligt de laadprijs op 36 cent per kWh (kilowattuur) exclusief btw en kortingen. In Zeewolde zijn automobilisten 10 cent duurder uit.

Dat blijkt uit eigen onderzoek van Independer. Het gemiddelde oplaadtarief in Flevoland ligt met 38 cent per kWh iets boven het landelijk gemiddelde. Dat is 36 cent per kWh.

Bekijk de tarieven in Flevoiand op deze kaart:

Een openbare laadpaal is een laadpaal die door iedereen gebruikt kan worden om de auto mee op te laden. Zo'n paal kan zich bevinden op straat, maar ook in een parkeergarage.

De allerduurste provincie is Zeeland met een gemiddeld tarief van 47 cent per kWh. Elektrische rijders kunnen het goedkoopst opladen in Noord-Holland. Daar ligt het tarief op 33 cent per kWh.

Groot verschil tussen gemeenten
Zowel de duurste als de goedkoopste gemeente liggen in Friesland. In de gemeente Súdwest-Fryslân betalen automobilisten 63 cent per kWh.

Op Ameland ligt dat tarief op 24 cent. Daarmee is het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland 39 cent.

Straat en garage
Het type parkeerplaats speelt ook een rol in de kosten. Energie-expert Joris Kerkhof van Independer vertelt dat de auto opladen in parkeergarages gemiddeld goedkoper is dan op straat.

"Maar de parkeerkosten in garages zijn vaak iets hoger dan die op straat." Hij raadt automobilisten aan om beide kosten tegen elkaar af te wegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel