Veiligheidsregio niet bezorgd over stoppen luchtalarm: 'Hebben goed alternatief'

FLEVOLAND • Ma 11 maart 2024 | 16:13 • Maandag 11 maart 2024 | 16:13

De Veiligheidsregio Flevoland heeft geen bezwaren tegen het afschaffen van het zogeheten waarschuwingsalarmeringssysteem. "Er is met NL-Alert een goed alternatief", laat woordvoerder Geertjan Veenstra van de veiligheidsregio weten, de organisatie die de waarschuwing verstuurt.

Vorige week kondigde demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan dat het systeem eind volgend jaar niet meer zal worden gebruikt. Het luchtalarm dat moet waarschuwen bij grote calamiteiten wordt vervangen door NL-Alert, het systeem waarbij waarschuwingen als tekstberichten naar mobiele telefoons worden gestuurd. Dit werd in 2012 al landelijk in gebruik genomen en vanaf volgend jaar neemt het de loeiende sirenes helemaal over.

Beter bereik NL-Alert
Met NL-Alert worden volgens Veenstra meer mensen bereikt dan met de traditionele sirenes en er kan gerichter mee worden gealarmeerd: "Je kunt bij die alarmering ook meegeven waarover het gaat en wat er staat te gebeuren. Het heeft zich volop ontwikkeld en bewezen en is daarom een goed alternatief."

Uit een onderzoek van een aantal jaar geleden bleek dat er in de periode tussen 2018 en 2020 landelijk een bereik was van 74 tot 80 procent van de luchtsirene. Regionale cijfers waren er niet in dit onderzoek. Het landelijk bereik van NL-Alert ligt op ongeveer 90 procent volgens de veiligheidsregio en stijgt ook nog licht.

Dekking luchtalarm neemt af
De dekking van de sirene is landelijk de laatste jaren ook afgenomen door nieuwbouw. Nieuwe woonwijken of verandering van bebouwing beïnvloed de hoorbaarheid van het systeem. Om dit te ondervangen zouden gemeenten sirenes bij moeten plaatsen. Ze zijn dit echter niet verplicht, die keuze is sinds 2006 vrij. Gemeentes laten het vaak achterwege omdat ze zelf voor de kosten van het bijplaatsen opdraaien, terwijl het NL-Alert over het algemeen steeds meer als effectiever wordt gezien.

De minister gaf in een brief aan de Tweede Kamer aan dat er op zogenoemde hoog risico-locaties wel een luchtalarm of iets vergelijkbaars moet blijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om de omgeving van een kerncentrale of een hoofdtransportroute voor gevaarlijke stoffen. De woordvoerder van de veiligheidsregio laat weten dat Flevoland dergelijke locaties niet heeft.

Laatste alarm in 2006
Volgens Veenstra is in 2006 het waarschuwingsalarmeringssysteem voor het laatst gebruikt in Flevoland. Dit was bij een brand bij het polyester-verwerkende bedrijf Deen in Emmeloord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel