Marktplaatsdeal loopt uit de hand, slachtoffer wilde bitcoins kopen maar krijgt pistool tegen hoofd

LELYSTAD • Wo 13 maart 2024 | 7:33 • Woensdag 13 maart 2024 | 7:33

Hij reisde af naar Lelystad om bitcoins te kopen via Marktplaats, maar kwam bedrogen uit. Eenmaal in het huis in de Wold, waar hij had afgesproken, stormde plotseling door de achterdeur een heel leger mannen naar binnen dat hem mishandelde, een pistool op zijn hoofd zette en hem dwong om voor ruim 32.000 euro aan cryptomunten over te maken. En daar zou de 22-jarige Lelystedeling Ivan J. ook bij betrokken zijn geweest.

Deze Lelystedeling stond volgens de officier van justitie onder zijn 'criminele' vrienden bekend als 'Sylvester', 'Rooie' en 'De Zigeuner'. De aanklager denkt hem te kunnen linken aan de zaak door berichten die zijn drie medeverdachten stuurden. En via de telefoonnummers die aan het gebruikte Marktplaats-account waren gekoppeld. Die zijn volgens haar namelijk weer te verbinden aan het adres van de broer van J., waar hij in die periode verbleef.

Maar J. ontkent betrokken te zijn geweest bij de gewelddadige overval. De genoemde bijnamen zouden ook niet op hem slaan. "Er zijn wel meer zigeuners in Lelystad. En zoals u kunt zien heb ik geen rood haar. Dus waarom zouden ze mij Rooie noemen?"

Bitcoins via Marktplaats
Wat gebeurde er nou, die 3 december 2022? Het slachtoffer had al wat cryptomunten in zijn bezit en wilde graag bitcoins erbij kopen. Via Marktplaats dacht hij een verkoper in Lelystad te hebben gevonden, waar hij met zijn vriendin en een vriend naar toe ging.

Terwijl zijn vriendin in de auto wachtte, belde hij met zijn vriend aan op het adres waar was afgesproken. Twee mannen deden de deur open. Maar eenmaal binnen, kwamen er nog vijf andere mannen binnen en sloeg de sfeer rap om.

Het slachtoffer werd geschopt en geslagen, zijn gezicht werd tegen de muur gedrukt, er zwaaide iemand met een mes en hij kreeg een vuurwapen op zijn voorhoofd gezet. Hij werd gedwongen om zijn 2,02 bitcoins en 0,96 Ethereum -ook een cryptomunt- over te maken. Ter illustratie: 1 ethereum is dinsdag ruim 3.500 euro waard. Een bitcoin bijna 65.000.

Mentaal nog lang niet bovenop
De gebeurtenis ging het slachtoffer niet in de koude kleren zitten, vertelde hij dinsdag in de Lelystadse rechtbank. Fysiek liep hij wat bloeduitstortingen en een ontwrichte rechterkaak op. "Dat is inmiddels wel genezen, maar mentaal is hij er nog lang niet bovenop", zei zijn advocaat.

De man beaamde dat in zijn slachtofferverklaring, die hij door de emoties maar deels zelf kon voorlezen. "Mijn leven is die dag voorgoed veranderd. Als je een pistool op je voorhoofd wordt gezet, dan kun je dat nooit meer vergeten. Ik ben mijn gevoel van veiligheid kwijt."

Hij volgt nog altijd traumatherapie om de klap te boven te komen. "Mijn leven was voor deze mensen niks waard, dat maakt me misselijk." Hij vroeg de rechtbank om een emotionele schadevergoeding van 12.000 euro.

Gestolen bitcoins teruggevonden
En hij wil natuurlijk zijn verdwenen cryptomunten terug. Dat gaat om een bedrag van bijna 40.000 euro. Van de 2,02 gestolen bitcoins, werden 1,45 weer teruggevonden door Justitie. Die zijn sindsdien bevroren in een speciale online portemonnee van het Openbaar Ministerie. Als het aan de officier ligt, krijgt de man die ook zo snel mogelijk terug.

Dat vond het slachtoffer een enorme opluchting. "Ik heb keihard gewerkt voor mijn cryptomunten en was er altijd heel trots op. Ik wil ze dan ook zo snel mogelijk terug." Zijn vriend vroeg om een emotionele schadevergoeding van 2500 euro.

Verboden wapenbezit
Verdachte J. kon daar allemaal niet zo veel mee. Hij zegt immers onschuldig te zijn. Hij wordt ook nog verdacht van verboden wapenbezit op 31 januari van dit jaar en ergens tussen eind 2022 en april vorig jaar. Voor alle strafbare feiten samen eiste de aanklager 4,5 jaar cel en een contactverbod van drie jaar met de twee slachtoffers van de overval.

Uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel