Scholieren met zelfgefabriceerde elektrische karts op Kartbaan Lelystad

LELYSTAD • Do 14 maart 2024 | 17:21 • Donderdag 14 maart 2024 | 17:21

De spanning is voelbaar donderdag op Kartbaan Lelystad. Scholieren met een passie voor autosport rijden daar met zelfgebouwde elektrische karts. Het is het testen, finetunen en perfectioneren van de kart met maar één doel: De Max Verstappen en Red Bull Racing worden van de kartcompetitie.

Het gaat in Lelystad niet om de snelste tijd. Dit is het moment dat de scholieren in de meeste gevallen voor het eerst hun eigen bouwsel aan de tand kunnen voelen.

Ze zijn gebouwd vanwege het Greenkarting-project. Een project dat jongeren enthousiast moet maken voor de techniek.

Er wordt gereden in verschillende klasses. VMBO-scholen racen met GreenKarts. Dat zijn door scholieren zelfgebouwde elektrische karts die lijken op kale zeepkisten met elektromotoren. "In september kregen ze de bouwpakketten en sindsdien sleutelen ze in hun vrije tijd aan de karts", zegt organisator Erik de Mink van Techportal.

Duurzame energie en mobiliteit
GreenKarting is een onderwijsprogramma dat jongeren leert over duurzame energie en mobiliteit. Toch valt het niet binnen het lespakket van de school en zijn er voor de scholieren geen punten mee te verdienen. Ze doen het uit passie voor de techniek en autosport en sleutelen buiten de lessen om aan de karts.

De bouw van de karts kent veel uitdagingen, vertelt Tijs den Ouden van Team Park Lyceum uit Almere. "Je bestelt onderdelen en dan hoop je dat ze passen, maar negen van de tien keer passen ze niet. Dan moet je alles weer aanpassen."

Werk aan de winkel
Tijs is de coureur van het team, maar hij sleutelt ook mee aan de kart omdat het draait om teamsport. Voor het Almeerse team is er werk aan de winkel. Ze moeten aanpassingen doen om volgende maand überhaupt aan de start te mogen verschijnen tijdens een race in Venray.

De komende weken zullen de scholieren dan ook hard aan de slag gaan in de werkplaats.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel