Flevoland krijgt meerdere nieuwe bibliotheken, ook openingstijden worden verruimd

FLEVOLAND • Vr 15 maart 2024 | 13:10 • Vrijdag 15 maart 2024 | 13:10

De bibliotheken in Almere, Lelystad, Urk en Noordoostpolder krijgen extra geld van het Rijk. Het geld is bedoeld om in de bestaande bibliotheken verbeteringen door te voeren. Het is volgens het Rijk voor het eerst in lange tijd dat er miljoenen worden geïnvesteerd in bibliotheken.

In Almere komen twee nieuwe bibliotheken. Ook zijn er langer medewerkers in de vestigingen Almere Poort en Buiten. In totaal wordt er 1,3 miljoen euro door het Rijk geïnvesteerd in Almere.

Het geld wordt in Lelystad gebruikt voor een bibliotheek in het gebouw van middelbare school Porteum. In Noordoostpolder is een verruiming van openingstijden en ontwikkelen van een Kennisplein. Op Urk worden de openingstijden ook verruimd en komt er een uitbreiding voor de diensten aan jongeren.

Dronten en Zeewolde
De gemeente Dronten heeft besloten om geen aanvraag in te dienen. Die gemeente heeft structureel ongeveer 70.000 euro vrijgemaakt voor de bibliotheek daar.

In Zeewolde was wel een aanvraag ingediend, die is afgewezen. Het geld was daar gevraagd voor verruiming van openingstijden en ontwikkeling van diensten aan het asielzoekerscentrum en scholen.

163 bibliotheken
In totaal kregen 163 bibliotheken extra geld. Het totaal bedrag dat beschikbaar is, is 70 miljoen euro. Het ministerie heeft maximaal 80 procent van de kosten betaald, gemeenten zelf hebben de andere 20 procent bijgelegd.

Het is door een wijzigingen in de wet vanaf 2026 verplicht om inwoners toegang te geven tot een volwaardige bibliotheek. De subsidie moet de lokale overheden helpen om zich hier op voor te bereiden. Het geld komt uit een tweede ronde. In de eerste kreeg Almere ook al geld toegekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel