'Tunnel Ketelmeer mag niet ontbreken in plannen Lelylijn'

FLEVOLAND • Za 16 maart 2024 | 9:00 • Zaterdag 16 maart 2024 | 9:00

In de plannen voor de Lelylijn-spoorlijn naar Noord-Nederland moet ook gekeken worden naar de haalbaarheid van een tunnel onder het Ketelmeer voor de trein en auto's.

Hierop dringt de provincie aan in een conceptbrief aan de Stuurgroep Lelylijn. Die wordt woensdag besproken met Provinciale Staten. De Stuurgroep vraagt overheden en andere betrokkenen om tot mei te reageren op zogeheten denkrichtingen en scenario's voor de Lelylijn. De spoorlijn moet in de toekomst vanaf Lelystad naar Groningen en Leeuwarden lopen.

Een tunnel onder het Ketelmeer is één van de zaken die de provincie in de plannen mist. Er moet ook meer aandacht komen voor de aansluiting van de Lelylijn op bestaand spoor. Nu al zijn er knelpunten tussen Almere en Amsterdam, die met meer treinen via de Lelylijn alleen maar groter worden. Daarom wijst de provincie op het belang van de IJmeerverbinding om het spoor in de Randstad te ontlasten.

Een voorwaarde voor de provincie is dat de Lelylijn in elk geval stopt in Almere Centrum, Lelystad, en op het toekomstige station Emmeloord. Alleen dan heeft de Lelylijn meerwaarde voor Flevoland, aldus de conceptbrief.

Beperk effecten op leefomgeving
Verder stelt de provincie dat de Lelylijn zo min mogelijk negatieve effecten moet hebben op de woon- en leefomgeving. De spoorlijn moet waar mogelijk met bestaande wegen worden gecombineerd, zodat de gevolgen voor het landschap beperkt blijven.

Ook moet rekening worden gehouden met de verschillende varianten voor nieuwe hoogspanningskabels voor het stroomnet. Tenslotte mist Flevoland aandacht voor de effecten van de Lelylijn voor de ontwikkeling van noordelijk Nederland op de zeer lange termijn na 2050.

Meer woningen en banen
De Stuurgroep Lelylijn heeft in de "denkrichtingen" in verschillende scenario's berekend dat de aanleg van de spoorlijn in noordelijk Nederland kan zorgen voor 66.000 tot 100.000 nieuwe woningen en 62.000 tot 125.000 banen.

De statencommissie van Provinciale Staten spreekt woensdag over de conceptbrief. De Staten namen in december al een motie aan van de BBB, ChristenUnie en het CDA om de vernieuwing van de Ketelbrug specifiek op te nemen in de lange-termijnplannen voor Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel