Stanley (36) gijzelde volgens OM zijn bejaarde moeder: 'Ik had geen kwade bedoelingen'

LELYSTAD • Vr 15 maart 2024 | 20:13 • Vrijdag 15 maart 2024 | 20:13

"Er zijn tragische dingen gebeurd, maar ik had geen kwade bedoelingen." Dat zei de 36-jarige Stanley B. uit Lelystad vrijdag in de rechtbank. Hij moest hier voorkomen, omdat hij vorig jaar zijn bejaarde moeder zou hebben gegijzeld en bedreigd in haar woning aan de Parkzijde. Net nadat hij was veroordeeld voor het onttrekken van twee uithuisgeplaatste dochters aan het wettelijke gezag.

Hulpdiensten rukten op die vrijdag 16 juni massaal uit voor de man. Hij was bij zijn moeder ingetrokken, omdat het thuis bij zijn vrouw niet meer ging. Maar daar sloeg de vlam alsnog in de pan. Volgens de officier van justitie barricadeerde hij ramen en deuren, zette een mes op de keel van zijn moeder en pakte haar alarmknop af.

'Dood in ogen gekeken'
"Ik laat de woning ontploffen", zou hij hebben geroepen, terwijl hij een aansteker bij een paar van haar zuurstofflessen hield. "Ik heb de dood in de ogen gekeken", zei de vrouw later bij de politie.

B. kampt met een persoonlijkheidsstoornis en heeft veel moeite met het controleren van zijn emoties en impulsen, bleek in een eerdere rechtszitting. Zelf werd hij op zijn vijfde uit huis geplaatst en kwam in een internaat terecht, daardoor is zijn psyche 'beschadigd'.

Bakstenen gooien
In 2022 werd B. al eens veroordeeld, omdat hij een van zijn dochters zonder toestemming had meegenomen. Op 21 maart 2022 ging hij opnieuw de fout in met zijn eenjarige dochtertje.

Dit meisje zou uit huis worden geplaatst, maar de vader verzette zich daar hevig tegen. Zo gooide hij met bakstenen en dreigde hij een pan met kokend heet vet te gooien naar de politie en medewerkers van Veilig Thuis.

Op 30 juni vorig jaar wachtte hij zijn toen 13-jarige dochter op bij haar school en nam haar mee. Zij was toen net als de andere drie kinderen al een tijdje uit huis geplaatst. De hele dag zwierf hij met haar door de stad, terwijl de politie op zoek was en ook een Amber Alert liet uitgaan, waarbij landelijk een foto van het meisje werd verspreid. Ze werd uiteindelijk in goede gezondheid teruggevonden.

Huilen in cel
"Ook bij het incident met zijn moeder, was de uithuisplaatsing van zijn kinderen de oorzaak", zei zijn advocaat in een eerdere zitting. "Hij was gefrustreerd, wilde graag contact met zijn kinderen maar dat mocht niet."

Vrijdag zou de zaak inhoudelijk worden behandeld in de rechtszaal en zou B. tekst en uitleg kunnen geven, maar hij gooide eigenhandig roet in het eten. Hij voelde zich namelijk niet in staat om zich te verdedigen. "Al 270 dagen lang zit ik vast en huil ik elke avond. Ik heb vannacht ook weer niet geslapen en ben hartstikke doodmoe", zei hij.

Rechtbank gewraakt
De rechters vonden echter dat de zaak toch moest doorgaan. "Want u voelt zich steeds niet in staat om hierover te praten, de vraag is wanneer dan wel?" Dat schoot B. in het verkeerde keelgat. Boos riep hij dat "nee, nee is en stop stop". Daarna wraakte hij de rechtbank 'vanwege corruptie'.

En dus zat er niets anders op dan de zitting te stoppen. Een wrakingskamer moet nu eerst beoordelen of de rechters inderdaad partijdig zijn. Pas daarna komt de zaak opnieuw op de rol.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel