Oranje buisjes in de grond zorgen voor verwarring: "Ik zag ineens iets uitsteken"

LELYSTAD • Wo 20 maart 2024 | 6:20 • Woensdag 20 maart 2024 | 6:20

De Explosieven Opruimingsdienst werd eerder al gebeld omdat buurtbewoners dachten dat er een bom in de grond zat en afgelopen weekend prikte vuilprikker Frans Voorhuis netjes de vreemde oranje buisjes uit de grond. Dat is niet de bedoeling, want deze buisjes in Lelystad moeten juist in de grond blijven. Wat doen ze daar?

Frans plaatste een foto van de oranje buisjes op de Facebookpagina van de organisatie Supporter Lelystad Schoon. Daaronder werd flink gespeculeerd over wat het zou zijn, van lachgascilinders tot led-lampjes en van rookbommetjes tot kogels.

Frans komt wel vaker vreemde dingen tegen tijdens het vuilprikken. "Ik verbaas mij al nergens meer over, ik heb al zoveel gevonden. Een scootmobiel verstopt tussen de struiken, een pinautomaat, een nieuwe fiets en een tas met pasjes. Maar ook dit was heel apart."

Mollen
Hij dacht in eerste instantie dat het iets was om mollen te verjagen. Toen hij merkte dat er meerdere buisjes in de grond zaten besloot hij er een paar op te graven en mee te nemen. Thuis waste hij ze af, maakte er een foto van en plaatste die op Facebook.

Uiteindelijk reageerde ook afvalverwerker HVC op het bericht, met het verlossende antwoord. Het zijn speciale grondmicrofoons (of geofoons) waarmee de ondergrond van Lelystad in kaart wordt gebracht. "Met dit onderzoek krijgen we informatie over de opbouw van de ondergrond en of er voldoende aardwarmte in de bodem zit."

Frans met zijn vondst

Aardwarmte
De geofoons zijn een aantal meters van elkaar geplaatst. Het onderzoek wordt in totaal over een lengte van ongeveer 50 kilometer uitgevoerd. De geofoons meten de geluidsgolven in de grond waardoor HVC er achter hoopt te komen of er genoeg aardwarmte in de grond zit om te gebruiken als duurzame energiebron.

Een buisje in de grond

HVC doet de oproep om de grondmicrofoontjes in de grond te laten staan. Frans werd gevraagd de gevonden buisjes bij HVC in te leveren. En ze voortaan dus niet meer uit de grond te trekken.

Lees ook: 'Explosief' in Lelystad blijkt trillingsmeter te zijn

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel