Flevoland zoekt plek waar schippers hun giftige dampen kwijt kunnen

FLEVOLAND • Wo 20 maart 2024 | 21:40 • Woensdag 20 maart 2024 | 21:40

De provincie heeft locaties voorgesteld waar in de toekomst binnenvaartschepen ontgast kunnen worden. Welke dat zijn maakt de provincie later bekend.

Bij varend ontgassen lozen binnenvaartschepen dampen die in laadruimte en leidingen achterblijven na het lossen. Het proces is slecht voor het milieu en de bemanning van de schepen.

Op dit moment lozen schippers de chemische gassen nog op open water. Dat doen ze 100 tot 400 keer per jaar voor de kust van Flevoland en is een stuk goedkoper dan op officiële schoonmaaklocaties.

Snuffelpalen
Er is al jarenlang een verbod, maar dat zou als gevolg van Europese regels niet gehandhaafd kunnen worden. Vorig jaar bleek al na onderzoek van Omroep Flevoland dat de Tweede Kamer daarover verkeerd was geïnformeerd.

Vanaf 1 juli moet het ontgassingsverbod daadwerkelijk van kracht worden. Dan kunnen schippers hun ruim alleen nog ontgassen bij speciale installaties op de vaste wal.

Speciale snuffelpalen en drones worden mogelijk bij het IJssel- en Markermeer ingezet om te controleren of schippers toch niet lozen op open water.

Schadelijk
Om vanaf de zomer genoeg capaciteit te hebben, moeten er in heel Nederland zeker acht ontgassingsinstallaties komen. Op dit moment zijn er nog maar twee, die momenteel ook nog maar heel beperkt gebruikt worden.

Het onderzoek naar een geschikte locatie voor een ontgassingsinstallatie in Flevoland voert de provincie uit samen met de European Vapour Recovery Association (EVRA). Dat is de overkoepelende organisatie van ontgassingsbedrijven. EVRA gaat de voorgestelde locaties onderzoeken en beslist daarna of het ook echt een vergunning voor een bepaalde plek gaat aanvragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel