550 kinderen niet op schoolreisje, veel ouders betaalden geen vrijwillige bijdrage

ALMERE • Do 21 maart 2024 | 14:33 • Donderdag 21 maart 2024 | 14:33

Het schoolreisje van zo'n 550 leerlingen van De Columbusschool in Almere Poort gaat dit jaar niet door. Dat heeft de directie van de school besloten. Aanleiding is het gebrek aan geld.

In een brief aan de ouders laat de basisschool weten dat zo'n 90 ouders de ouderbijdrage niet hebben betaald. De school zegt begrip te hebben voor het besluit van de ouders "omdat het niet voor iedereen makkelijk is in deze dure tijden."

De school gaat ervan uit dat de ouders de bijdrage niet konden betalen en dat het dus geen onwil is. "Veel gezinnen hebben door de hoge kosten geen keuze."

Een aantal ouders heeft aangegeven extra te willen betalen. "Dit vinden wij een lieve en nobele actie. Alleen willen wij deze ouders ook niet op extra kosten jagen" schrijft de school. Die geeft aan zelf ook geen extra bijdrage te kunnen missen.

Ouderbijdrage is vrijwillig
De ouderbijdrage is vrijwillig en eerder wist een deel van de ouders dat niet. Door een wetswijziging zijn de scholen nu verplicht om te melden dat de ouderbijdrage vrijwillig is, waardoor veel ouders het nu niet meer betalen.

In de schoolgids staat dat de totale ouderbijdrage 65 euro per jaar is, daarvan is 35 euro voor het schoolreisje. In groep acht gaan kinderen drie dagen op kamp. Dan is de totale ouderbijdrage 130 euro per kind.

De VVD in de gemeenteraad is bezorgd over het annuleren van het schoolreisje en gaat donderdagavond vragen daarover stellen aan de onderwijswethouder.

Steeds vaker
Volgens fractieassistent Robert Mijnders van de VVD worden steeds meer scholen in het land gedwongen om schoolreizen te annuleren vanwege geldgebrek.

Hij wil weten of het college van burgemeester en wethouders bereid is in gesprek te gaan met schoolbesturen in Almere "over de gevolgen van niet betaalde vrijwillige ouderbijdrage voor de uitvoering van schoolreisjes."

Ook wil hij weten of de gemeente samen met de Columbusschool een oplossing kan vinden zodat de kinderen alsnog een reisje kunnen organiseren voor de leerlingen. De school schrijft dat er op 4 juli sowieso een leuke dag voor de kinderen wordt georganiseerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel