Voormalig Rode Kruisgebouw op Urk wordt beschermd monument

URK • Do 21 maart 2024 | 22:02 • Donderdag 21 maart 2024 | 22:02

Het voormalige Rode Kruis-gebouw in Wijk 8 op Urk wordt een gemeentelijk monument. Het college van B en W heeft besloten om het karakteristieke pand op de eigen monumentenlijst te zetten. Daarmee moet de cultuurhistorische waarde bewaard blijven.

Het Rode Kruis was sinds jaar en dag eigenaar van het pand en voorheen zaten er ook veel zorgfuncties in het gebouw. Het is gebouwd in de jaren dertig van de twintigste eeuw en is onderdeel van het beschermd dorpsgezicht. In die tijd was het als badhuis in gebruik. De laatste jaren had het Rode Kruis nog slechts een klein kantoortje in het pand. De overige ruimtes werden verhuurd aan een tiental kleine ondernemers. Het voor het Oude Dorp van Urk forse gebouw bleek uiteindelijk te groot voor het Rode Kruis om te onderhouden.

Vorig jaar werd het gebouw verkocht aan een lokale ondernemer, die de maatschappelijke functies van het pand wil behouden. De gemeente Urk zag af van aankoop vanwege de bouwkundige staat en omdat er onvoldoende zicht was op een succesvolle exploitatie.

Toestemming bij aanpassingen
De plaatselijke CDA-fractie wilde na het bekendmaken van de verkoop van het pand al weten of het een gemeentelijk monument kon worden. Nu dat gedaan gaat worden, moet de nieuwe eigenaar eerst toestemming vragen als hij aanpassingen wil doen aan het gebouw.

De gemeente Urk zei destijds al de cultuurhistorische waarde van het oude badhuis hoog te hebben zitten: "We willen het pand wel beschermen. Het heeft voor ons nog steeds waarde. De nieuwe koper heeft naar verwachting verbouwplannen. Daar hebben we vertrouwen in", aldus wethouder Freek Brouwer vorig jaar september.

Er kan nog bezwaar worden aangetekend tegen de beschermde status van het Rode Kruisgebouw. Dat moet dan wel binnen zes weken worden gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel