Scholieren schieten 'satelliet' de lucht in voor schoolopdracht: 'Spannend!'

EMMELOORD • Za 23 maart 2024 | 9:14 • Zaterdag 23 maart 2024 | 9:14

Een zelfgemaakte satelliet de lucht in sturen, dat kan niet iedereen. Maar een clubje van zes scholieren van het Emelwerda College in Emmeloord mocht dat vrijdag toch doen. De zogenaamde 'CanSat' is niet groter dan een blikje, maar schoot wel een kilometer de lucht in.

Samen met negen andere groepjes uit het hele land, mochten ze hun satelliet met een raket de lucht in sturen op het militaire terrein van 't Harde. "Het is leuk, maar de kriebels komen wel opdagen van de spanning", zegt projectleider Tobias Burger.

De elektronica in de satelliet

Het voorwerp gaat niet de ruimte in, en komt al helemaal niet in een baan rond de aarde. De raket gaat één kilometer de lucht in, voordat de satellietjes aan een parachute naar beneden vallen. Onderweg meet de satelliet van Tobias en zijn collega's de sterkte van het magnetisch veld van de aarde.

Communicatieprobleempje
De jongens hebben ook een antenne gemaakt, waarmee ze die data kunnen opvangen. Maar die werkte nog niet helemaal, dus hebben ze snel een nieuwe, grotere antenne gekocht en aan de praat gekregen.

Kijk hier naar een van de raketlanceringen:

Eenmaal in de lucht ontstaat er toch een probleempje: door het weer was de satelliet in de lucht niet te zien, waardoor ze de antenne niet goed konden richten. Van de negentig datapunten die ze hoopten te verzamelen, hebben ze er maar één opgevangen.

Toch is niet het hele project mislukt: de satelliet weet aan zijn parachute de grond weer in een stuk te bereiken. De jongens zijn verbaasd als blijkt dat er niks aan mankeert. "Dit is echt best wel mooi."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel