Sluiting van bibliotheek Almere Buiten leidt tot hamsteren bij 'minibieb' in de buurt

ALMERE • Zo 24 maart 2024 | 11:16 • Zondag 24 maart 2024 | 11:16

De minibieb van de Almeerse Carin Fiere doet sinds een aantal weken goede zaken. De initiatiefnemer van de buurtbibliotheek ziet de drukte toenemen sinds de échte bibliotheek in Almere Buiten heeft aangekondigd dat de deuren vanaf 30 maart ruim een maand dichtgaan. "Mensen slaan nu al extra boeken in", zegt Carin. "Vooral de kinderboeken en thrillers gaan ontzettend hard."

De Nieuwe Bibliotheek in Almere Buiten gaat 6 mei weer open, op een tijdelijke locatie aan het Keerkringplein 18. Tot die tijd kunnen bibliotheekbezoekers terecht bij een van de andere vestigingen in Stad, Haven of Poort.

En dus ook bij de minibieb van Carin, in de Faunabuurt. Sinds de tijdelijke sluiting is aangekondigd, ziet ze de drukte toenemen, vertelt ze. "De minibieb trekt nu wel 10 tot 25 mensen per dag, vooral op dagen met mooi weer. Mensen nemen vooral veel meer boeken mee: ik zie ineens dat de helft van de kinderboeken weg zijn."

Voorraad slinkt
Almere kent meerdere minibiebs. Dat zijn boekenkasten in de tuinen van bewoners waar geïnteresseerden boeken uit mogen lenen. "Het is wel de bedoeling dat je een boek terugbrengt", benadrukt Carin. Dat mogen ook boeken van jezelf of uit andere kasten zijn.

Sinds twee weken nemen mensen steeds meer boeken mee. Zoveel, dat Carin bang is dat ze de kasten straks niet meer vol krijgt. "Ik heb best wel een voorraad, maar je weet niet wat er gaat gebeuren als het nog veel harder gaat dan nu. Ik spreek mensen die bang zijn dat ze niet meer in de buurt terecht kunnen."

Nieuwe boeken
Boekendonaties zijn dan ook van harte welkom. "Vooral de kinderboeken gaan nu hard, maar ook de thrillers en romans zijn populair", zegt Carin. Via haar Facebookpagina deelt ze welke boeken nog verkrijgbaar zijn en kunnen mensen die boeken over hebben, zich melden.

De Nieuwe Bibliotheek, die nog tot 30 maart geopend is, moet vanwege een verbouwing verhuizen naar de tijdelijke nieuwe plek aan het Keerkringplein. De bibliotheek laat weten dat die verbouwing minstens een jaar zal gaan duren.

Dit verhaal is gemaakt door Jorik Simonides. Hij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel