Taxichauffeur in Zeewolde vervoert geen personen maar tegels, 'Ik kan niet klagen'

ZEEWOLDE • Ma 25 maart 2024 | 17:15 • Maandag 25 maart 2024 | 17:15

De tegels vliegen maandag de tuinen uit in Zeewolde. De Tegeltaxi van de gemeente rijdt 28 adressen af om inwoners te ontdoen van stenen en tegels. Een recordaantal, dat de toenemende populariteit van groene tuinen in Zeewolde onderstreept.

De Tegeltaxi is een initiatief om inwoners te helpen hun tuinen een metamorfose te geven. Personen die van hun tegels af willen, kunnen deze kosteloos laten ophalen door de gemeente.

De interesse in groene tuinen is mede te danken aan de toenemende aandacht voor klimaatverandering. Meer groen in de tuin zorgt voor verkoeling bij hitte en helpt wateroverlast te voorkomen.

Wethouder Ernst Bron is blij met het succes van de Tegeltaxi: "Bij sommige mensen is het gewoon een drempel om die tegels kwijt te raken, want die zijn hartstikke zwaar. Sommige mensen hebben geen auto, dus om daar een stapje bij te helpen zeggen we: als u de tegels eruit haalt, dat is goed voor de biodiversiteit, goed voor de wateropvang en goed om het koel te houden. Dan halen wij de tegels op."


NK Tegelwippen
Zeewolde heeft het jaarlijkse tegeltaxi-initiatief verplaatst van het najaar naar het voorjaar. Daardoor sluit het aan bij het NK Tegelwippen, dat vorige week is begonnen.

Inwoners en gemeenten gaan in dit kampioenschap met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor groen.

Tegeltaxichauffeur
Jan de Steeg, de Tegeltaxichauffeur van dienst, komt van alles tegen. Stapels met grote tegels of juist dikke kleine tegels. "We moeten weer afwachten wat er staat. Of het netjes gestapeld staat of dat het weer losligt of alles omvalt."

Hij is zeer tevreden over de stapels die hij tijdens zijn ritten aantreft. "Het staat aardig goed opgestapeld overal. Ik kan niet klagen."

De tegels die de Tegeltaxi ophaalt, worden naar afvalverwerker Renewi gebracht. Daar worden ze vermalen en gerecycled.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel