Zo ziet het Floriadeterrein er twee jaar na de opening uit: 'Een beetje troosteloos'

ALMERE • Di 26 maart 2024 | 6:06 • Dinsdag 26 maart 2024 | 6:06

Het is bijna twee jaar geleden dat de Floriade in Almere van start ging en zo'n anderhalf jaar geleden dat de poorten van de tuinbouwtentoonstelling weer werden gesloten. Sindsdien is het Floriadeterrein zo goed als leeg. Er staan wel een paar gebouwen maar het grootste deel van het terrein is onbenut.

En dat terwijl de gemeente langer dan vijf jaar geleden al heeft besloten dat er na het evenement de nieuwe woonwijk Hortus zou moeten verrijzen. Maar een geschil tussen vastgoedcombinatie Weerwater CV en de gemeente zit dat nog in de weg en dus ligt het terrein er verlaten bij. Wat vinden omwonenden van de nieuw te bouwen wijk daar eigenlijk van?

"Er is weinig gezelligs aan", zegt een oudere mevrouw die met haar kleindochter een wandeling maakt op het Floriadeterrein. Ze woont in het zorgcomplex Flora voor mensen met dementie. Ook haar kleindochter vindt het terrein verwaarloosd. "Ja, het is een beetje troosteloos." Zo prachtig als het er uitzag bij de opening zo treurig en troosteloos oogt het terrein nu.

Geen bouwactiviteiten
Veel is er sinds de sluiting van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade niet gebeurd op het terrein. Er staan nog wel een stuk of drie gebouwen. Afgezien van het woonzorgcentrum Flora wonen er mensen in woontoren Flores en is er leven in de brouwerij bij de Aeres Hogeschool. Maar verder is er geen spoor van van bouwactiviteiten.

Weerwater CV had begin 2023 met woningbouw in Hortus willen beginnen. Er waren grootse plannen met het Floriadeterrein. Er zouden hier 660 woningen moeten komen maar de gemeenteraad vroeg in 2020 om te onderzoeken of er nog meer woningen gebouwd kunnen worden. Gedacht werd aan 475 tot wel 1.300 extra woningen. 

Omwonenden van de wijken Almere Stad en Almere Haven verwachten niet dat die woningen er snel zullen komen. "Er is onenigheid tussen de gemeente en Weerwater CV", zegt een mevrouw uit Haven. "De klik is er niet. De één wil meer woningen, de ander minder. Dan houdt het op." 

Eén van de voorbijgangers hoopt dat er snel gebouwd wordt. "Hoe meer woningen hoe beter", vertelt de jonge vrouw. Ze zegt dat vrienden van haar leeftijd druk op zoek zijn naar een huis en het voormalige Floriadeterrein is een mooie locatie om te wonen.

Ruimte
Maar niet iedereen vindt het jammer dat er nog niet gebouwd wordt. Ze genieten van de ruimte, plukken bloemen die hier en daar weer ontspruiten en maken stevige wandelingen. "Ik hoop dat het zo blijft', zegt een oudere dame. "Ik hoop alleen dat ze het een beetje opknappen."

Ondertussen is het afwachten wanneer de gemeente Almere een oplossing heeft gevonden voor het conflict met Weerwater CV en er toch een begin kan worden gemaakt met woonwijk Hortus.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel