Jongeren en boa's gaan tekeer met een spuitbus voor meer verbinding

ALMERE • Wo 27 maart 2024 | 22:21 • Woensdag 27 maart 2024 | 22:21

Hoe zorg je voor meer verbinding tussen jongeren met problemen en boa's? Jongerenorganisatie Digg'Out had daar een idee voor: laat ze met elkaar graffiti spuiten. Zo'n twintig jongeren en gemeentelijke handhavers gingen daarom woensdagmiddag op de Esplanade in Almere tekeer met de spuitbus.

Groen, geel, rood, paars. Alle kleuren stonden klaar voor de beide groepen. Organisator van de activiteit, Dylan Kuijper, hing drie doeken op en vervolgens konden de jongeren en boa's losgaan. "Ik houd mij expres een beetje afzijdig, laat het maar gewoon gebeuren," zegt de jongerenwerker.

Slaan van een brug
Het idee ontstond vanuit een hersenspinsel van Kuijper. Hij zag dat er vaak veel onbegrip was tussen de jongeren en de handhavers. Met een gezamenlijke activiteit hoopt hij een brug te slaan tussen de beide groepen. Speciaal voor deze gelegenheid nodigde hij een graffiti-artiest uit die de jongeren en boa's wat trucjes kon bijleren.

Zo leerde hij hen hoe de lijnen van woorden en letters het beste gemaakt kunnen worden. Het resulteerde in drie doeken vol met kleur, tags, woorden en figuren.

De jongeren en boa's reageerden enthousiast op het initiatief. "Het levert wel een leuke connectie op," zegt één van de handhavers. "We hebben het over wat voor boodschap er achter hun schilderingen zitten en wat ze precies maken."

Voor één van de jongeren is het wel even wennen. "Met de boa's heb ik niet zo'n goede ervaring, maar vind het wel goed dat ze er zijn en dat ze vriendelijk en vrolijk zijn."

'Meer wederzijds begrip'
Jongerenwerker Kuijper heeft wel het idee dat zo'n initiatief helpt voor beter wederzijds begrip. "Ik denk dat er op deze manier een andere kijk wordt gegeven op waarom bepaalde dingen worden gedaan door de ander." Toch weet hij nog niet of het ook op de lange termijn gaat werken, bijvoorbeeld gewoon op straat.

Jongerenorganisatie Digg'Out is van plan om volgend jaar weer een graffiti-bijeenkomst te houden. Er wordt ook gedacht aan het organiseren van andere activiteiten om beide groepen meer bij elkaar te brengen. "Denk aan leuke sportactiviteiten," zegt Dylan Kuijper.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel