Wens om straat te vernoemen naar gecrashte WOII-piloot, monument is in de maak

URK • Vr 29 maart 2024 | 6:30 • Vrijdag 29 maart 2024 | 6:30

De voltallige gemeenteraad van Urk wil een straat in de nieuwe Zeeheldenwijk vernoemen naar de Canadese piloot Lorne McBurney. Hij kwam op 17 december 1942 samen met zes andere bemanningsleden om het leven toen zijn Lancaster-bommenwerper crashte in de buurt van Urk.

De crashlocatie van de bommenwerper bevindt zich vlak buiten de nieuwste Urker woonwijk. Maar omdat Lancaster ED333 vlak voor de crash mogelijk de bommenlast had afgeworpen, moest de gemeente ook ín de wijk onderzoek doen naar mogelijke explosieven in de grond. Daarbij zijn geen oude bommen uit het toestel van McBurney aangetroffen.

De crashpaal aan de Karel Doormanweg

Leven gegeven voor vrijheid
Alle fracties in de Urker gemeenteraad vinden dat er blijvend aandacht moet komen voor het persoonlijke verhaal achter de inzittenden van de Lancaster. Een begin kan zijn om in de nabijheid van de crashlocatie een straat te vernoemen naar piloot McBurney. De gemeenteraad vraagt het college van B en W om dit in overweging te nemen.

'Ook de gebeurtenissen uit de luchtoorlog 1940-1945 zijn onderdeel van het verhaal van Urk', menen de raadsfracties. Zeker omdat Urk in de Tweede Wereldoorlog een belangrijk oriëntatiepunt was voor geallieerde vliegeniers op weg naar Duitsland. Het luchtruim werd streng bewaakt door Duitse jachtvliegers en het kwam daarom geregeld tot luchtgevechten boven Urk. Tijdens de oorlog crashten tientallen vliegtuigen in het IJsselmeer en in de Noordoostpolder.

De grafsteen van McBurney

online-begraafplaatsen.nl
Gemeente werkt al aan monument
Het idee van de raad sluit naadloos aan bij een plan dat al vanuit het gemeentehuis was opgestart. Volgens wethouder Freek Brouwer is er nagedacht over een herdenkingsmonument voor de gevallen vliegeniers bij de kruising van het Ensgat en de Michiel de Ruyterallee. Een plaatselijke kunstenaar heeft daarvoor al een eerste ontwerp gemaakt.

Daarnaast wil de gemeente even verderop een plaquette plaatsen met de namen van de omgekomen bemanning en hun verhaal. "Het gaat om een enorm heldhaftig verhaal", aldus Brouwer. De wethouder wil voor de onthulling ook contact gaan zoeken met nabestaanden van de Canadese vliegeniers zodat die kunnen worden uitgenodigd.

Hoe verging het de Lancaster ED333?
De 21-jarige Samuel Lorne McBurney uit Canada was op 17 december 1942 in zijn Lancaster ED333 op de terugweg naar Engeland na een actie boven Duitsland. Boven de Noordoostpolder werd hij opgewacht door de Duitse jachtvlieger Helmut Lent. Die schoot de bommenwerper vlak bij Urk uit de lucht.

De polder rond Urk is dan zo goed als drooggevallen. Het vliegtuig crashte in de nog natte blubber naast wat nu de Karel Doormanweg is. Alle zeven bemanningsleden kwamen direct om het leven. Het lichaam van McBurney kon pas vier jaar na de oorlog worden geborgen, toen het vliegtuigwrak werd opgeruimd.

Canadees krantenknipsel over McBurney's dood

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel