Eerste stroom van nieuw zonnepark SunSpace deze maand op het net

MARKNESSE • Di 2 april 2024 | 6:00 • Dinsdag 2 april 2024 | 6:00

Na een jaar bouwen is het grote nieuwe zonnepark SunSpace bij Marknesse bijna klaar. De eerste stroom kan deze maand het net op.

Er zijn 74.000 zonnepanelen geplaatst. Dat zijn er minder dan in eerste instantie vier jaar geleden was bedacht. Dit heeft volgens ontwikkelaar HVC te maken met het feit dat de panelen in de loop der tijd groter en beter zijn geworden. De stroomopbrengst is daardoor zelf iets meer dan gedacht.

Geen last van netcongestie
Dat het zonnepark deze maand wordt geopend is best bijzonder, want het is in verband met krapte op het stroomnetwerk moeilijk voor zonneparken om een aansluiting op het net te krijgen. Daar heeft SunSpace geen last van, omdat het park op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium ligt.

Op het terrein is een aansluiting beschikbaar van een grote windtunnel. Het zonnepark kan gebruik maken van deze bestaande aansluiting. Een gedeelte van de stroom gaat naar de windtunnel. Maar daarnaast zal er stroom worden opgewekt voor 17.000 huishoudens.

Beschermd natuurgebied
Het park ligt naast een strook beschermd natuurgebied die grenst aan het Waterloopbos. In het plan is daar volgens HVC rekening mee gehouden. Zo komen er extra bosranden, verbrede sloten met natuurvriendelijke oevers en kruidenrijk grasland. Hier wordt de komende weken nog aan gewerkt.

bosrand bij zonnepanelen

Participatie inwoners
Het is de bedoeling dat inwoners van Noordoostpolder en direct omwonenden profiteren van het zonnepark. Er worden obligaties uitgeleverd, waardoor omwonenden financieel kunnen profiteren.

Daarnaast wordt er elk jaar een bijdrage van 25.000 euro geleverd aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente en als het project winst maakt gaat een deel daarvan naar de Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland, (SENF). HVC is namelijk van oudsher een afvalverwerker, een organisatie is zonder winstoogmerk. Uitgangspunt is bijdragen aan verduurzaming.

Geld naar maatschappelijke projecten
Volgens René de Rond van SENF is het de bedoeling dat het geld naar maatschappelijke projecten gaat. Waarschijnlijk komt er een enquête onder inwoners om te vragen wat zij willen. Daarna wordt besloten waar het geld precies naar toe gaat.

De regeling loopt voor een periode van 25 jaar. Dat is de te verwachten levensduur van het zonnepark.

SunSpace

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel