Medewerker Oostvaarderskliniek ontslagen om ongepaste relatie met patiënt

ALMERE • Di 2 april 2024 | 14:44 • Dinsdag 2 april 2024 | 14:44

Een medewerker van de Oostvaarderskliniek is op staande voet ontslagen vanwege een ongepaste relatie met een patiënt. Dat gebeurde eind maart, zo heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen bekendgemaakt.

De medewerker was een sociotherapeut in de tbs-kliniek waar patiënten met psychiatrische problemen worden behandeld. Eerder waren er al vermoedens over de relatie tussen therapeut en patiënt, maar onlangs kreeg de directie bewijs in handen waarmee de relatie tussen de twee bevestigd werd.

Elles Tillema-van Lood, directeur van de Oostvaarderskliniek, laat weten dat relaties tussen medewerkers en patiënten absoluut niet zijn toegestaan. "Patiënten in de Oostvaarderskliniek zijn in hun doen en laten volkomen afhankelijk van ons personeel. Voor medewerkers die zich niet houden aan deze belangrijke en basale integriteitsregel is binnen de Oostvaarderskliniek geen plek."

Lees ook: Reconstructie tbs-kliniek: 'Intimidaties en relaties aan de orde van de dag'

Meer problemen
In 2022 werd er een onderzoek ingesteld na meerdere meldingen van misstanden. Dat onderzoek kwam er na meerdere meldingen over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, bedreiging, drugsgebruik en ongeoorloofde relaties tussen personeel en tbs-patiënten.

Zo werd een medewerker verdacht van verkrachting en daar later ook voor veroordeeld. Ook legde de algemeen directeur zijn werk neer. Waarom werd officieel niet bekend, maar volgens bronnen onder het personeel zou de directeur geen controle meer hebben over de organisatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel