Aeres komt met nieuwe opleiding die techniek en landbouw samen moet brengen

DRONTEN • Di 2 april 2024 | 19:00 • Dinsdag 2 april 2024 | 19:00

Aeres Hogeschool start met een nieuwe studie: Agrotechniek & Engineering. Volgens de hogeschool is daar behoefte aan omdat techniek een steeds grotere rol krijgt in de landbouw. Afgestudeerden die kennis van techniek kunnen combineren met kennis van open teelten zijn daarom enorm gewild.

Dat bevestigt Klaas Slager, hij werkt bij een specialist in bemestingstechniek. "Studenten leren niet alleen over mechatronica, gps en hydrauliek, maar leren ook over de bodem. Ze leren hoe ze een nieuw werktuig of machine kunnen ontwikkelen, maar ook wat dit voor invloed heeft op de bodem."

Hij verwacht de komende jaren veel vraagstukken. "Denk maar aan gewasbeschermingsmiddelenbeleid, seizoensarbeid en bemesting van gewassen. De studenten en afgestudeerden van deze studie kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren", zegt Slager.

Groene veranderaars
De ontwikkelingen die er zijn op het gebied van gewasbescherming, arbeid en betere robotisering zijn voor de hogeschool ook reden geweest om de studie te starten.

Ronnie Smits, studieleider Agrotechniek & Engineering: "Wij leiden groene veranderaars op. Onze afgestudeerden kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan deze vakgebieden. Ze kunnen de ontwikkelingen die er al zijn en die nog komen gaan op de voet volgen en er hun steentje aan bijdragen."

Volgens hem kiezen fabrikanten van landbouwmachines er bewust voor om meer energie te steken in innovatie en zoeken ze daar experts voor. "Wij leiden deze experts op", zegt Smits.

Op dit moment wordt de laatste hand aan het lesmateriaal gelegd, het is de bedoeling dat in september de eerst lichting van de nieuwe opleiding gaat beginnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel